Ποιοί είμαστε…

Πρωταρχικός στόχος της ομάδας είναι η κατασκευή και εγκατάσταση σε χωριό των Ζαπατίστας μιας μικρής υδροηλεκτρικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων. Μέρος των δραστηριοτήτων της ομάδας είναι οι τεχνικές μελέτες και η εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Επίσης οργανώνονται εργαστήρια κατασκευής μικρών ανεμογεννητριών (DIY) σε κοινωνικούς χώρους στην Ελλάδα με στόχο να μεταδοθεί η τεχνογνωσία που θα προκύψει σε Ζαπατιστικές κοινότητες και αυτόνομους χώρους στον κόσμο. Τέτοιες εγκαταστάσεις D.I.Y ανεμογεννητριών έχουν γίνει στη κατάληψη κτήματος Πραποπούλου στο Χαλάνδρι(που πλέον έχει αφαιρεθεί) και στη κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων εντός της Πολυτεχνειούπολης.

Ποιοί είναι οι Ζαπατίστας…

Την Πρωτοχρονιά του 1994 οι ιθαγενικές κοινότητες των Μάγιας στην Πολιτεία Τσιάπας του Ν.Α. Μεξικού εξεγέρθηκαν ενάντια σε αιώνων καταπίεση, ρατσισμό και βία που υφίσταντο από το Μεξικανικό κράτος. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι Ζαπατίστας αντιστάθηκαν στις πιέσεις της τοπικής εξουσίας και προσπάθησαν να οργανωθούν και να οικοδομήσουν την καθημερινότητα τους σύμφωνα με τις δικές τους αξίες. Αξίες που στο κέντρο τους έχουν το σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο, την κοινοκτημοσύνη, την αμεσοδημοκρατία στη λήψη αποφάσεων και συλλογικότητα στον τομέα της εργασίας. Μετά την εξέγερση η απόφαση να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις αντιστεκόμενοι στην αδιαφορία, το ρατσισμό και την καταστολή, οδήγησε τους Ζαπατίστας να οικοδομήσουν το δικό τους σύστημα παραγωγής, καλλιέργειας και διακίνησης των προϊόντων τους, το δικό τους σύστημα υγείας, το δικό τους σύστημα εκπαίδευσης χωρίς να περιμένουν την ελεημοσύνη ενός κράτους που τους θυμόταν μόνο όταν επρόκειτο να εξαγοράσει την αξιοπρέπεια τους. Αντίσταση και αυτοοργάνωση στην πράξη είναι τα όπλα τους.

Το ζήτημα της ηλεκτροδότησης των κοινοτήτων…

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπιζουν οι Ζαπατίστας καθημερινά είναι η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας σε μια από τις πλουσιότερες σε φυσικούς πόρους περιοχές του Μεξικού. Ο ηλεκτρισμός για τις κοινότητες δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά μέσο που καθορίζει άμεσα τις συνθήκες διαβίωσης. Η έλλειψη αυτή στερεί τις κοινότητες από την ικανοποίηση βασικών αναγκών όπως π.χ η νοσοκομειακή περίθαλψη (ψυγείο αποθήκευσης φαρμάκων, κλίβανος σε ιατρικές κλινικές), αποθήκευση τροφίμων, φωτισμός νοικοκυριών, σχολείων και χώρων κοινής χρήσης.. Αρνούμενοι κάθε συνδιαλλαγή με το κράτος του Μεξικού, η εξασφάλιση ρεύματος είναι πολύ δύσκολη. Ένας τρόπος για να ικανοποιήσουν λοιπόν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι η χρήση μικρών εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δίνουν τη δυνατότητα αποκεντρωμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με οικολογικό τρόπο.

Οικολογία και Ζαπατισμός…

Ο τρόπος κοινωνικής οργάνωσης των Ζαπατίστας με βάση την άρνηση εξουσιαστικών δομών οδηγεί τις κοινότητες στο να λειτουργούν με τρόπο εναρμονισμένο με το περιβάλλον τους. Δημιουργώντας δηλαδή μια καθημερινότητα στην οποία δεν εμπεριέχεται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, προκύπτει και η θέληση τους την οποία και δηλώνουν συνεχώς, να διατηρήσουν μια σχέση αλληλοσεβασμού και με τη φύση. Στα πλαίσια αυτά, οργανώνουν τη ζωή τους και ικανοποιούν τις ανάγκες τους, όπως η παραγωγή αγαθών και η καλλιέργεια της γης, με βασικό άξονα την ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες τους και το περιβάλλον. Έτσι έχουν προχωρήσει στην παραγωγή βιολογικού καφέ στα πλαίσια της άρνησης τους για χρήση λιπασμάτων και μεταλλαγμένων σπόρων.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας…

Ένας τρόπος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να είναι φιλικός προς το περιβάλλον, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας τον άνεμο, το τρεχούμενο νερό και την ηλιακή ακτινοβολία, μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς να εκπέμπονται ρύποι που αλλοιώνουν την ατμόσφαιρα και χωρίς παρεμβάσεις που καταστρέφουν τα τοπικά οικοσυστήματα, όπως γίνεται με τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας (θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που καίνε λιγνίτη και πετρέλαιο, μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα και τεχνητές λήμνες, πυρηνικά εργοστάσια). Ένα απο τα πιο βασικά χαρακτηριστικά των ανανεώσημων πηγών είναι η δυνατότητα για αποκεντρωμένη παραγωγή με βάση τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες και τους φυσικούς πόρους της καθε περιοχής. Έτσι εξασφαλίξεται η αυτάρκεια σε ενέργεια σε τοπικό επίπεδο και εξαλείφονται οι σχέσεις εξάρτησης απο οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας. Σε αυτα τα πλαίσια, η ομάδα F.A.R.M.A έχει στόχο την κατασκευή και εγκατάσταση μιας μικρής υδροηλεκτρικής μονάδας η οποία σεβόμενη το τοπικό οικοσύστημα και τις ενεργειακές ανάγκες των Ζαπατίστας θα εξασφαλίσει την ηλεκτροδότηση ενός χωριού στην Τσιάπας.

Στόχοι ομάδας…

Μελέτη και εγκατάσταση μικρής υδροηλεκτρικής μονάδας σε χωριό της Τσιάπας και η εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Η εύρεση των απαραίτητων χρημάτων για το έργο γίνεται μέσα από εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως συναυλίες, πάρτι, παζάρια, συζητήσεις και όχι με χορηγίες απο κρατικούς και καπιταλιστικούς οργανισμούς.
Δημιουργία αυτόνομων ομάδων και συνεργασία με ήδη υπάρχουσες που δραστηριοποιούνται σε θέματα σχετικά με την έμπρακτη πολιτική αλληλεγγύη στους Ζαπατίστας, την οικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οργάνωση εργαστηρίων κατασκευής μικρών ανεμογεννητριών από απλά υλικά (Do It Yourself- DIY). Στα πλαίσια του τεχνοακτιβισμού (ενάντια σε πατέντας και σε κέντρα ελέγχου γνώσης) επιδιώκουμε συνεργασία με άλλες ομάδες που ήδη δραστηριοποιούνται σε τέτοια ζητήματα (ομάδες υποστηρικτών Linux, ομάδα Alternative Interpretation System –ALIS).
Εκδηλώσεις και συζητήσεις με στόχο την ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα που αναλύθηκαν παραπάνω.

Κάλεσμα για συμμετοχή…

Η ομάδα θέλει να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο σε μια αυτοοργανωμένη κινηματική διαδικασία η οποία ως τέτοια δε βάζει όρια και προϋποθέσεις και δε θεωρεί ηγεσίες. Καλείστε λοιπόν να μεγαλώσετε και να δώσετε ορμή σε αυτήν την προσπάθεια. Κάθε είδους γνώση και εμπειρία είναι χρήσιμη και δίνει δύναμη στη δράση μας. Ήδη υπάρχουν ιδέες για λειτουργία άλλων ομάδων στα πλαίσια της ομάδας F.A.R.M.A (Φάρμα), οι οποίες θα είναι σε συνεχή επαφή και αλληλεπίδραση μεταξύ τους και θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα, να οργανώνονται από μόνες τους και να έχουν όλες μαζί μια κοινή απεύθυνση και κοινούς στόχους.

Δημοσιεύθηκε από

farmazapatista

Η Farma είναι μια ομάδα έμπρακτης πολιτικής αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και ασχολείται με τη ριζοσπαστική οικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2006 στην Αθήνα και έχει ως βασικό στόχο την εγκατάσταση μικρής μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κοινότητα των Ζαπατίστας, καθώς και την μετάδοση της απαραίτητης τεχνογνωσίας σε αυτούς-ες. Η εύρεση των απαραίτητων χρημάτων για το έργο γίνεται μέσα από εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως συναυλίες, πάρτι, παζάρια, συζητήσεις και όχι με χορηγίες απο κρατικούς και καπιταλιστικούς οργανισμούς. Η συλλογικότητα έχει οργανώσει συζητήσεις ενημέρωσης και έχει συμμετάσχει σε δράσεις αλληλεγγύης στους εξεγερμένους Ζαπατίστας και σε άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια στο Μεξικό. Όσον αφορά την ριζοσπαστική οικολογία έχει οργανώσει εκδηλώσεις και συμμετείχε σε δράση ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και έχει μεταφράσει το βιβλίο Τεχνο-Εμμονές (Tech-Fixes). Στο πλάισιο του χτισίματος της αυτονομίας ΕΔΩ, έχει οργανώσει στο παρελθόν εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων (Do It Yourself) ανεμογεννητριών σε αυτοοργανωμένους χώρους, έχει εγκαταστήσει μία ανεμογεννήτρια στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου στο Χαλάνδρι και μία στην κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων εντός της Πολυτεχνειούπολης, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί, και συμμετείχε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου τα οποία λειτουργούν κανονικά. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αποστολής παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτική αλληλεγγύη στους εξεγερμένους Ζαπατίστας με την οργάνωση Frayba. farma@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *