Δράση στο Μουσείο Μπενάκη – Μεξικό 2008 Όψεις και… αίμα

Στις 10 Ιουνίου, στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Καμπάνιας Αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας, εγκαινιάσαμε, υπό την παρουσία του μεξικανού πρέσβη και του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών, την έκθεση «Μεξικό 2008 – Όψεις και….. Αίμα».

Ο κ. πρέσβης εγκαινιάζοντας την έκθεση με τίτλο «Όψεις και Χρώμα» προς τιμήν του μεξικανού αρχιτέκτονα Ρικάρδο Λεγορέτα, μας μίλησε για ένα ειδυλλιακό Μεξικό, γεμάτο χρώμα, έναν παράδεισο ελευθερίας και σεβασμού των δικαιωμάτων.

Και οι βιασμένες γυναίκες του Ατένκο, κ. πρέσβη; Και οι νεκροί της Οαχάκα; Οι δεκάδες εξαφανισμένοι; Οι πολιτικοί κρατούμενοι; Το σκηνικό πολέμου που στήνει η κυβέρνησή σας ενάντια στους εξεγερμένους ιθαγενείς ζαπατίστας;

Ένας πρέσβης δεν μπορεί να απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα. Το κατανοούμε.

Γιʼ αυτό, και επειδή για μας οι ειδυλλιακές όψεις του Μεξικού σκεπάζονται από το χρώμα του αίματος και το μαύρο της βαρβαρότητας, ήμασταν εκεί για να απαντήσουμε με το δικό μας ταπεινό τρόπο στη σιωπή που τυλίγει τις όψεις του σύγχρονου Μεξικού.

 Ανοίχτηκε πανό, μοιράστηκαν προκηρύξεις και ενημερωτικό υλικό, πετάχτηκαν τρικάκια και φωνάχτηκαν συνθήματα.

 Ο μεξικανός πρέσβης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «Viva Mexico, Viva Grecia».

 Εμείς αποχωρίσαμε φωνάζοντας «ZAPATA VIVE LA LUCHA SIGUE».

 Ανοιχτή Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και Ενάντια στην Καταστολή στην Τσιάπας

Αλληλέγγυες και Αλληλέγγυοι

 η προκήρυξη:

 Όψεις και… ΑΙΜΑ

Μεξικό 2008: Κάτω από τη μάσκα της «δημοκρατίας»

 Τη στιγμή που γίνονται τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης η κυβέρνηση του Μεξικού εγκαινιάζει έναν πόλεμο στην πολιτεία της Τσιάπας. Πίσω από τις γαλάζιες παραλίες και τα αρχαία μνημεία βρίσκεται ένα κράτος που δολοφονεί, φυλακίζει και καταστέλλει κάθε κοινωνικό κίνημα που προσπαθεί να χτίσει ένα Μεξικό με δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Λίγοι μήνες μόνο μας χωρίζουν από τη βάρβαρη καταστολή του κινήματος των αγροτών στο Ατένκο και της παλλαϊκής εξέγερσης στην Οαχάκα. Λίγοι μήνες μόνο από τους 28 νεκρούς, τους κτηνώδεις βιασμούς γυναικών κρατουμένων από άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων, τους δεκάδες «εξαφανισμένους», τους εκατοντάδες φυλακισμένους.

 Αυτή τη στιγμή η πολιτειακή κυβέρνηση της Τσιάπας και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού, επιχειρούν έναν πόλεμο ενάντια στις εξεγερμένες κοινότητες των ιθαγενών Ζαπατίστας, που αγωνίζονται για να ορίζουν οι ίδιοι την τύχη τους και για να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους. Εκτοπισμοί, επιθέσεις από παραστρατιωτικούς και εισβολές με την υποστήριξη της κυβέρνησης, καταδιώξεις και απειλές, υφαρπαγή της ανακτημένης με την εξέγερση του 1994 γης, ξαναγίνονται μέρος της καθημερινότητας των εξεγερμένων αυτόνομων ιθαγενικών κοινοτήτων.

 Στις 4 Ιουνίου, 200 στρατιώτες και μέλη των σωμάτων ασφαλείας εισέβαλαν στην έδρα του Συμβουλίου Καλής Διακυβέρνησης της Λα Γκαρρούτσα, μία από τις πέντε έδρες των αυτόνομων εξεγερμένων περιοχών. Οι στρατιώτες έλαβαν θέση μάχης, έτοιμοι να επιτεθούν στον άμαχο πληθυσμό. Αποχώρησαν απειλώντας τους κατοίκους πως θα επιστρέψουν σε 15 μέρες.

Το παραπάνω περιστατικό είναι ένα μόνο από τα πολλά που καταγγέλλονται καθημερινά. Οι απειλές και οι επιθέσεις είναι κάθε φορά πιο σοβαρές, ο κίνδυνος του πολέμου είναι ολοένα και πιο εμφανής.

 Οι επιθέσεις ενάντια στις εξεγερμένες ζαπατιστικές κοινότητες είναι μια υπόθεση που αφορά όλους και όλες μας. Μπροστά στην εντεινόμενη καταστολή η απάντηση από όλους εμάς εδώ πρέπει να είναι άμεση. Είναι αναγκαίο να δράσουμε. Όχι μόνο γιατί κάποιοι φτωχοί σε μια εξωτική χώρα δέχονται επίθεση από μια κακή κυβέρνηση. Όχι μόνο γιατί καταστέλλεται κάτι σημαντικό και ελπιδοφόρο που έχει χτιστεί στην Τσιάπας τα τελευταία 14 χρόνια, δημιουργώντας αυτόνομες δομές υγείας, εκπαίδευσης, οικονομίας και δικαιοσύνης. Αλλά γιατί η σιωπή μας είναι συνενοχή, με την αδιαφορία μας συμπράττουμε σε ένα έγκλημα που επιχειρεί να αφανίσει την ελπίδα που εδώ και 14 χρόνια ζει και αντιστέκεται στα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού. Την κοινή ελπίδα, την ελπίδα όλων μας για έναν άλλο κόσμο, έναν κόσμο με Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Αξιοπρέπεια.

 Συγχαρητήρια στον κ. Πρέσβη που έχει το θράσος να εμφανίζεται δημόσια και να παρουσιάζει ένα ειδυλλιακό Μεξικό, τη στιγμή που η κυβέρνησή του διαπράττει πολλαπλά εγκλήματα.

 Απαιτούμε:

· να σταματήσουν κάθε είδους επιθέσεις, απειλές και διώξεις ενάντια στους ιθαγενείς λαούς και τα κοινωνικά κινήματα του Μεξικού

· την απελευθέρωση χωρίς όρους όλων των πολιτικών κρατουμένων

· την άμεση απομάκρυνση του στρατού από τις αυτόνομες ιθαγενικές κοινότητες των ζαπατίστας.

 Φτάνει Πια!

ΟΙ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ!

Είμαστε εδώ και θα μας βρίσκετε μπροστά σας, εμπόδιο στα σχέδιά σας!

Δημοσιεύθηκε από

farmazapatista

Η Farma είναι μια ομάδα έμπρακτης πολιτικής αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και ασχολείται με τη ριζοσπαστική οικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2006 στην Αθήνα και έχει ως βασικό στόχο την εγκατάσταση μικρής μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κοινότητα των Ζαπατίστας, καθώς και την μετάδοση της απαραίτητης τεχνογνωσίας σε αυτούς-ες. Η εύρεση των απαραίτητων χρημάτων για το έργο γίνεται μέσα από εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως συναυλίες, πάρτι, παζάρια, συζητήσεις και όχι με χορηγίες απο κρατικούς και καπιταλιστικούς οργανισμούς. Η συλλογικότητα έχει οργανώσει συζητήσεις ενημέρωσης και έχει συμμετάσχει σε δράσεις αλληλεγγύης στους εξεγερμένους Ζαπατίστας και σε άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια στο Μεξικό. Όσον αφορά την ριζοσπαστική οικολογία έχει οργανώσει εκδηλώσεις και συμμετείχε σε δράση ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και έχει μεταφράσει το βιβλίο Τεχνο-Εμμονές (Tech-Fixes). Στο πλάισιο του χτισίματος της αυτονομίας ΕΔΩ, έχει οργανώσει στο παρελθόν εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων (Do It Yourself) ανεμογεννητριών σε αυτοοργανωμένους χώρους, έχει εγκαταστήσει μία ανεμογεννήτρια στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου στο Χαλάνδρι και μία στην κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων εντός της Πολυτεχνειούπολης, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί, και συμμετείχε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου τα οποία λειτουργούν κανονικά. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αποστολής παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτική αλληλεγγύη στους εξεγερμένους Ζαπατίστας με την οργάνωση Frayba. farma@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *