Ανταπόκριση από Τσιάπας

Στις 8 Μαρτίου, μέρα της αγωνιζόμενης γυναίκας, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας από υποστηρικτές της La Otra Campaña
Στο San Cristóbal de las Casas πραγματοποιήθηκε πορεία από το San Diego μέχρι την πλατεία Αντίστασης.

Ηχητικά αποσπάσματα (στα ισπανικά): h**p://radiozapatista.org/?p=1939 

Έκτακτη εκπομπή 8ης Μαρτίου με θέμα μαρτυρίες αντιστεκόμενων γυναικών στην Τσιάπας (ηχητικά αποσπάσματα στα ισπανικά – h**p://radiozapatista.org/?p=1879): γυναικών του San Sebastián Bachajón που μάχονται για τη γη, για δικαιοσύνη, για ελευθερία, ακτιβιστριών που περιγράφουν την κατάσταση με τα δικαιώματα των γυναικών στην Τσιάπας και, τέλος, των γυναικών που κάνουν απεργία πείνας απέναντι απ’ το κυβερνητικό μέγαρο στην Tuxtla Gutiérrez (περισσότερες πληροφορίες στην προηγούμενη ανταπόκριση από Τσιάπας: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1271541)

Φέτος οι συντρόφισσες του Mitzitón δεν πραγματοποίησαν πορεία εκεί αλλά συμμετείχαν στην πορεία του San Cristóbal.

 
Καταγγελία των συντροφισσών απ’ το Mitzitón:
 

Κοινότητα του Mitzitón, υποστηρικτής της La Otra Campaña, 8 Μαρτίου 2011
Προς τις JBG*

Προς τη Zezta Internacional**

Προς την Έκτη Επιτροπή

Προς την Εθνική Συνέλευση Ιθαγενών (CNI)

Προς τους συντρόφους υποστηρικτές της La Otra Campaña

Προς τους υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Συντρόφισσες και σύντροφοι στο Μεξικό και σε όλο τον κόσμο,

Εμείς οι γυναίκες της οργανωμένης κοινότητας του Mitzitón, στέλνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλες τις οργανωμένες γυναίκες ανά τον κόσμο που μάχονται για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Σήμερα η φωνή μας ενώνεται με τις φωνές όλων εσάς για να καταγγείλουμε τις επιθέσεις και τη βία που βιώνουμε στην κοινότητά μας από τους παραστρατιωτικούς του “Στρατού του Θεού, φτερά του αετού” για τους οποίους η ανήθικη κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά πως είναι οπλισμένοι και τους οποίους χρησιμοποιεί για να καταφέρει την αρπαγή της γης μας και να μπορέσει να κατασκευάσει τον αυτοκινητόδρομο San Cristóbal-Palenque – δε θα το καταφέρει, όμως, επειδή είμαστε ενωμένες και οργανωμένες για την υπεράσπιση της περιοχής μας.

Όπως γνωρίζετε, τους τελευταίους μήνες η κοινότητά μας έχει γίνει στόχος βίαιων επιθέσεων των παραστρατιωτικών του “Στρατού του Θεού, φτερά του αετού”. Πρόσφατα ακούσαμε ότι στις καθημερινές τους συνομιλίες λένε ότι θα μας πετάξουν έξω από τα σπίτια μας, με τους συζύγους και τα παιδιά μας, για να μας χτυπήσουν και να μας σκοτώσουν, για να τελειώσει ο αγώνας μας για την υπεράσπιση της περιοχής μας. Εμείς οι γυναίκες απαιτούμε το σταμάτημα αυτών των επιθέσεων και το σεβασμό των δικαιωμάτων μας ως ιθαγενών λαών και ως γυναικών. Η ανήθικη κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ποιες είναι οι δεσμεύσεις της προς την κοινότητά μας και απαιτούμε να τις τηρήσει.
Στεκόμαστε αλληλέγγυες προς τις συντρόφισσες του San Sebastián Bachajón που αυτό τον καιρό αγωνίζονται ομοίως για την υπεράσπιση της περιοχής τους και αυτό τον καιρό υποφέρουν ακόμα περισσότερο επειδή η ανήθικη κυβέρνηση έχει φυλακίσει τους συζύγους ή τα παιδιά τους για εγκλήματα που δε διέπραξαν, ως μέσο πίεσης για να τις αναγκάσει να πάψουν να υπερασπίζονται την περιοχή τους ώστε να μπορέσει να προχωρήσει τα μεγάλα οικοτουριστικά έργα της. Θέλουμε να σου πούμε, συντρόφισσα, ότι δεν είσαι μόνη – είμαστε κι εμείς εκεί επειδή ως γυναίκες είμαστε τα κύρια θύματα όλης αυτής της βίας και μαζί θα αντισταθούμε για μια ζωή αξιοπρεπή και το δικαίωμά μας να ζούμε ευτυχισμένες.

Στέλνουμε χαιρετισμό σε όλες τις συντρόφισσές μας της La Costa de Chiapas, που μας έχουν διδάξει τον αγώνα και την αντίστασή τους. Χάρη στη δύναμη και το θάρρος τους επετεύχθη η απελευθέρωση των συντρόφων μας που μάχονται στο πλευρό τους.
Συντρόφισσες, θέλουμε να σας πούμε να συνεχίσουμε μαζί τους αγώνες μας. Να παραμείνουμε ακμαίες. Παλεύοντας μαζί για τα δικαιώματά μας θα επιτύχουμε την αυτονομία και την αυτοδιάθεσή μας ως ιθαγενείς λαοί και με σεβασμό στα δικαιώματά μας ως γυναίκες.

Να ζήσουν οι συντρόφισσές μας Ζαπατίστας!

Να ζήσει η διοικητής Ραμόνα!

Να ζήσουν όλες οι γυναίκες που μάχονται για την αναγνώριση και το σεβασμό των δικαιωμάτων τους!

Όχι άλλη εκμετάλλευση των γυναικών!

Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους!

Έξω οι παραστρατιωτικοί από την κοινότητα του Mitzitón!

Όχι στα μεταλλεία, όχι στο φράγμα, όχι στη λεηλασία της περιοχής μας!

Δεν είμαστε μόνες! Δεν είμαστε μόνες! Δεν είμαστε μόνες!
 

Στην Chenalhó, οι συντρόφισσες της οργάνωσης “Οι μέλισσες του Acteal***” έκαναν πορεία από το Majomut μέχρι το Acteal πραγματοποιώντας μια παράσταση διαμαρτυρίας στο στρατόπεδο του Majomut.

 
Λόγια των συντροφισσών προς τους στρατιώτες στο Majomut (h**p://chiapas.indymedia.org/local/webcast/uploads/_mp3_/177889_cortemujeresabejas.mp3):

Είναι δικό μας! Είναι Μεξικό! Είναι Μεξικό!

Σήμερα ξεκινάμε τις δραστηριότητές μας συνεχίζοντας την ηχώ των φωνών όλων αυτών των γυναικών που φώναξαν απ’ την πρώτη μέρα που εισβάλλατε σ’ αυτά τα εδάφη: Να φύγετε από δω επειδή εδώ δεν είναι το σπίτι σας!

Λέτε ότι είστε εδώ για να μας προσέχετε αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Σας θυμίζουμε ότι για να μπορέσετε να φτιάξετε τα σπίτια σας μπήκατε στα εδάφη μας καθώς και σ’ εκείνα των αδελφών μας Ζαπατίστας δίχως να ζητήσετε άδεια και κόβοντας τα δέντρα.
Επίσης, δε μας σέβεστε ως γυναίκες, μας σφυρίζετε, μας στέλνετε φιλιά ή μας χλευάζετε, προσπαθείτε να μας τρομοκρατήσετε και έχετε εκδιώξει οικογένειες από τις κοινότητές τους. Αυτό αποκαλείτε εσείς προστασία;

Εκπαιδεύεστε μόνο για να προστατεύετε το αφεντικό σας την κυβέρνηση και τα συμφέροντα των ισχυρών και όχι για να προσέχετε το λαό. Υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις περί τούτου. Ενδεικτικά σας θυμίζουμε το ότι βιάσατε τις αδελφές μας Τζελτάλες στο Altamirano το 1994, στο San Salvador Atenco, στη Veracruz και την πρόσφατη επίθεση εναντίον της αδελφής μας Valentina de Guerrero.

Κι εσείς γεννηθήκατε από μια γυναίκα, έχετε συζύγους, αδερφές, κόρες και όταν μας επιτίθεστε, επιτίθεστε και σ’ αυτές. Μη συνεισφέρετε άλλο στη βία και τον πόνο των γυναικών.

Σας καλούμε, στρατιώτες του Μεξικού και του κόσμου ολόκληρου, να ανοίξετε τις καρδιές σας και να μην υπακούτε σε διαταγές που προκαλούν θάνατο και βαρύ πόνο.

Εμείς οι γυναίκες φέρνουμε τη ζωή στον κόσμο – δε μας αρέσει ο πόλεμος!

¡Chiapas, Chiapas no es cuartel fuera ejercito de él! (Η Τσιάπας, η Τσιάπας δεν είναι καρτέλ, έξω από δω ο στρατός!)
 

Μήνυμα των συντροφισσών “μελισσών” (h**p://images.indymedia.org/chiapas/_mp3_/177888_110308_comunicado_castilla.mp3)
Οργάνωση “Οι μέλισσες”

Ιερά Γη των μαρτύρων του Acteal

Τσιάπας, Μεξικό
8 Μαρτίου 2011

Προς όλες τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις

Προς κάθε υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Προς τον εθνικό και το διεθνή Τύπο

Προς τα ανεξάρτητα Μέσα

Προς την κοινωνία των πολιτών

Προς τη La Otra Campaña και την Κοινή Γνώμη

8 Μαρτίου, διεθνής μέρα της γυναίκας

Αδερφές και αδερφοί που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ, σ’ αυτό το μνημείο των μαρτύρων του Acteal,
Ξέρουμε ότι η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα πολύ σημαντική για να θυμόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τις γυναίκες – προς τις ενήλικες, τα κοριτσάκια, τις κοπέλες.

Ξέρουμε ότι οι γυναίκες υποφέρουν εδώ και πολλά χρόνια. Όπως το 1857 στη Νέα Υόρκη, όταν μια ομάδα εργατριών κατέλαβαν το υφαντουργείο στο οποίο δούλευαν απαιτώντας ίσους μισθούς και δίκαιο ωράριο εργασίας. Λένε πως στο αφεντικό δεν άρεσε αυτή η κίνηση και έβαλε φωτιά στο υφαντουργείο σκοτώνοντας 146 εργάτριες και οδηγώντας πολλές άλλες στο νοσοκομείο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Αλλά τα βάσανα των γυναικών δεν έχουν τελειώσει ακόμα, γι’ αυτό το λόγο αυτή τη μέρα συνεχίζουμε να θυμόμαστε τον αγώνα των γυναικών ν’ αλλάξουν τη ζωή τους. Εδώ στο Μεξικό η κυβέρνηση δε σέβεται τις γυναίκες. Και δεν είναι μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι άντρες που μας κακομεταχειρίζονται, δε μας δίνουν άδεια να πηγαίνουμε περίπατο, να βγούμε απ’ το σπίτι μας για να πάμε σε μια συγκέντρωση. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτή τη μέρα να στοχαζόμαστε περί των δικαιωμάτων των γυναικών.

Βγαίνουμε στο δρόμο για να μάθουν πόσο υποφέρουν οι γυναίκες σε κάθε χωριό επειδή η κυβέρνηση δεν καταδέχεται να μας ακούσει.
Η κυβέρνηση όταν βλέπει ότι υπάρχουν άτομα που μαθαίνουν να υπερασπίζουν τους εαυτούς τους, τα δολοφονεί. Όπως ακριβώς έκανε με τη Digna Ochoa****, μια γυναίκα που έλεγε αλήθειες και η κυβέρνηση χρησιμοποίησε έναν πληρωμένο δολοφόνο για να τη σκοτώσει.

Αυτό συνέβη και εδώ το 1997, όταν δολοφόνησαν πολλές γυναίκες που είχαν προσφέρει προστασία στο σπίτι τους σε άτομα που είχαν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους από παραστρατιωτικούς αλλά είχαν καταφέρει να διαφύγουν. Προσευχόμενες στο παρεκκλήσι, σφαγιάστηκαν. Για αυτές φωνάζουμε. Γιατί αυτή τη μέρα θυμόμαστε όλες τις γυναίκες που σφαγιάστηκαν και τους ζητάμε να μας δώσουν δύναμη για να συνεχίσουμε το δρόμο μας προς τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και το σταμάτημα των κακομεταχειρίσεων.

Θέλουμε οι φωνές μας να εισακουστούν απ’ την κυβέρνηση. Να μας καταλάβει. Σήμερα λέμε στις κυβερνήσεις όλων των κρατών, όλων των χωρών, να σέβονται τις γυναίκες. Δε θέλουμε να συμβούν ξανά όλα αυτά τα δεινά που έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

Δε θέλουμε εδώ, στις κοινότητές μας, τους στρατιώτες που στέλνει η κυβέρνηση. Απαιτούμε να φύγουν από δω. Ήρθαν μόνο και μόνο για να μας κακομεταχειρίζονται και να μας ταπεινώνουν με άσεμνες λέξεις στο δρόμο, στα χωράφια, στους ιερούς λόφους μας. Ήρθαν για να ενοχλούν και να κακοποιούν σεξουαλικά πολλές γυναίκες.

Είναι πια ώρα να ανοίξουμε τα μάτια μας, να πούμε την αλήθεια και να δώσουμε το λόγο μας ότι θα ζήσουμε λεύτερες. Να αγαπήσουμε την ειρήνη, να εμψυχωθούμε για να φτιάξουμε έναν κόσμο σε ισορροπία, αρμονία, ειρήνη.

Από τούτη την ιερή γη ευγνωμονούμε για το παράδειγμά σας και στέλνουμε χαιρετισμό στις αδερφές και συντρόφισσες που αγωνίζονται στο Μεξικό και τον υπόλοιπο κόσμο. Στις αδερφές μας Ζαπατίστας λέμε ότι βαδίζουμε μαζί προς τη δημιουργία μιας ζωής με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Να μη φοβάστε. Να μη χάνετε το θάρρος σας. Να συνεχίσετε τον αγώνα σας για την υπεράσπιση των χωριών. Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τον αξιοπρεπή αγώνα σας. Συντρόφισσα Trini και γυναίκες του Atenco, σας χαιρετούμε και αναγνωρίζουμε το θάρρος και τον αγώνα σας για τη λευτεριά και την υπεράσπιση της γης σας. Αδερφές στη Juárez και στην Chihuahua, που πρόσφατα υποφέρατε από τις δολοφονίες οικείων σας, σας ζητάμε να φανείτε δυνατές και να συνεχίσετε να παλεύετε.

Προς όλες εκείνες τις υποδειγματικές γυναίκες που απειλούνται, παρενοχλούνται και είναι υπό καθεστώς επιτήρησης επειδή υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις ζωές άλλων ανθρώπων λέμε να μη φοβούνται και να συνεχίσουν. Δεν είναι μόνες τους. Εμείς, “οι μέλισσες του Acteal” είμαστε μαζί τους.

Τέλος, θέλουμε να στείλουμε ένα θερμό χαιρετισμό στις αλληλέγγυες και τους αλληλέγγυους του κινήματος “οι μέλισσες του Acteal”.

Να ζήσουν οι γυναίκες όλου του κόσμου!

Να ζήσουν τα κορίτσια όλου του κόσμου!

Εμείς οι γυναίκες φέρνουμε τη ζωή στον κόσμο – δε μας αρέσει ο πόλεμος!

Με εκτίμηση,

Από το συντονιστικό των “μελισσών”
«ΠΟΡΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Να αγαπήσουμε την ειρήνη
Να πάρουμε θάρρος
Να χτίσουμε έναν κόσμο σε ισορροπία»

ολόκληρο το άρθρο στο:
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1276928

Δημοσιεύθηκε από

farmazapatista

Η Farma είναι μια ομάδα έμπρακτης πολιτικής αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και ασχολείται με τη ριζοσπαστική οικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2006 στην Αθήνα και έχει ως βασικό στόχο την εγκατάσταση μικρής μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κοινότητα των Ζαπατίστας, καθώς και την μετάδοση της απαραίτητης τεχνογνωσίας σε αυτούς-ες. Η εύρεση των απαραίτητων χρημάτων για το έργο γίνεται μέσα από εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως συναυλίες, πάρτι, παζάρια, συζητήσεις και όχι με χορηγίες απο κρατικούς και καπιταλιστικούς οργανισμούς. Η συλλογικότητα έχει οργανώσει συζητήσεις ενημέρωσης και έχει συμμετάσχει σε δράσεις αλληλεγγύης στους εξεγερμένους Ζαπατίστας και σε άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια στο Μεξικό. Όσον αφορά την ριζοσπαστική οικολογία έχει οργανώσει εκδηλώσεις και συμμετείχε σε δράση ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και έχει μεταφράσει το βιβλίο Τεχνο-Εμμονές (Tech-Fixes). Στο πλάισιο του χτισίματος της αυτονομίας ΕΔΩ, έχει οργανώσει στο παρελθόν εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων (Do It Yourself) ανεμογεννητριών σε αυτοοργανωμένους χώρους, έχει εγκαταστήσει μία ανεμογεννήτρια στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου στο Χαλάνδρι και μία στην κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων εντός της Πολυτεχνειούπολης, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί, και συμμετείχε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου τα οποία λειτουργούν κανονικά. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αποστολής παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτική αλληλεγγύη στους εξεγερμένους Ζαπατίστας με την οργάνωση Frayba. farma@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *