Κέντρο Πολιτικής Ανάλυσης και Κοινωνικοοικονομικών Ερευνών (CAPISE)
Το CAPISE είναι ένα κέντρο πολιτικής ανάλυσης και κοινωνικοοικονομικών ερευνών με έδρα το Σαν Κριστόμπαλ ντε Λας Κάσας στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού. Εστιάζει κυρίως στο ζήτημα των συλλογικών δικαιωμάτων των ιθαγενών λαών, ειδικά στο δικαίωμα για την υπεράσπιση του εδάφους, στα δικαιώματά τους για δικαιοσύνη, για αναγνώριση της πολιτισμικής τους ταυτότητας και των πολιτικών δικαιωμάτων τους. Στα πλαίσια της δουλειάς του, εκδίδει ποικίλες αναφορές όπου μεταξύ άλλων αναλύονται διάφορες πλευρές της πραγματικότητας στην Τσιάπας, όπως η στρατιωτικοποίηση, η δραστηριότητα παραστρατιωτικών ομάδων (π.χ. OPDDIC) ή οι διώξεις αγωνιστών.
Μετά την έναρξη της Καμπάνιας για την Υπεράσπιση της Γης και των Εδαφών, του EZLN, τον Μάρτιο του 2007, το CAPISE, ως οργάνωση που συμμετέχει στην Άλλη Καμπάνια του Μεξικού και πάντα σε συνεργασία με τους συντρόφους Ζαπατίστας, δημιούργησε τις Ομάδες Παρατηρητών για τη Γη και τα Εδάφη, στις οποίες συμμετέχουν μέλη της μεξικανικής και διεθνούς κοινωνίας των πολιτών που επισκέπτονται τις ζαπατιστικές κοινότητες, διαμένουν με τους συντρόφους και καταγράφουν τις μαρτυρίες τους σχετικά με τις επιδρομές των δυνάμεων ασφαλείας ή παραστρατιωτικών ομάδων. Οι αποστολές των Ομάδων Παρατηρητών έχουν ήδη βοηθήσει στην ανακοπή των επιθέσεων σε κάποιες κοινότητες που πριν δέχονταν αυτές τις επιδρομές. Όμως στις 30 Δεκεμβρίου του 2007 μια από αυτές τις Ομάδες Παρατηρητών δέχθηκε επίθεση από παραστρατιωτικούς και γι’ αυτό το CAPISE μαζί με την λατινοαμερικάνικη οργάνωση SERPAZ (μέλη της οποίας συμμετείχαν στη συγκεκριμένη ομάδα) έχουν ήδη κινηθεί νομικά εναντίον των δραστών.
Το CAPISE συνεργάζεται επίσης με το Αυτόνομο Εξεγερμένο Ζαπατιστικό Κέντρο Ισπανικών και Γλωσσών Μάγια (CELMRAZ) στο Καρακόλ του Οβεντίκ.
Το 2008 το CAPISE ξεκίνησε μια περιοδεία στο εξωτερικό με σταθμούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Βασικός στόχος είναι να σπάσει ο επικοινωνιακός κλοιός που υπάρχει σε σχέση με την βίαιη και καλά συντονισμένη επίθεση που υφίστανται αυτή τη στιγμή οι ζαπατιστικοί λαοί από την μεξικανική κυβέρνηση και η οποία αποσιωπείται από τα μέσα ενημέρωσης. Το CAPISE επιχειρεί να φτάσει στις βάσεις, στις οργανώσεις και τα δίκτυα τόσο στο Μεξικό όσο και στον κόσμο για να τους εξηγήσει τι συμβαίνει στις ζαπατιστικές κοινότητες. Ο βασικός στόχος: να φτάσει παντού η πληροφορία ώστε να υπάρξει οργάνωση του κινήματος αλληλεγγύης για την υπεράσπιση του ζαπατιστικού κινήματος.
Στα πλαίσια αυτής της περιοδείας το CAPISE ήρθε σε επαφή με την Ανοικτή Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και Ενάντια στην Καταστολή στην Τσιάπας (στην Ελλάδα) και της πρότεινε την πραγματοποίηση μιας Ευρωπαϊκής Συνάντησης για την Υπεράσπιση και τον Αγώνα με τους Ζαπατίστικούς Λαούς και την Άλλη Καμπάνια στο Μεξικό.
Διεθνής Επιτροπή Πολιτών για την Παρατήρηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CCIODH)
Μεταξύ των συμμετεχόντων στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση θα είναι και μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Πολιτών για την Παρατήρηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. που θα ενημερώσουν για την φετινή 6η επίσκεψή της που επικεντρώθηκε στις περιπτώσεις του Ατένκο, της Οαχάκα και της Τσιάπας, με πάνω από 280 συνεντεύξεις με 596 άτομα. Τα προηγούμενα χρόνια η CCIODH είχε πραγματοποιήσει άλλες 5 επισκέψεις, στο Ακτεάλ, γενικά στην Τσιάπας (2 φορές), στο Ατένκο και στην Οαχάκα. Έχει εκδώσει 6 πολυσέλιδους τόμους με ντοκουμέντα που έχουν κατατεθεί σε διεθνείς οργανισμούς και που αποδεικνύουν με στοιχεία τη συστηματική παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου στο σύγχρονο Μεξικό.
Η CCIODH συγκροτήθηκε ως απάντηση της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών στη σφαγή του Ακτεάλ το 1997, με τη δημιουργία ενός πλουραλιστικού χώρου που ενδιαφερόταν για τη συλλογή πληροφοριών από πρώτο χέρι σχετικά με τις συνθήκες που επέτρεψαν τη σφαγή. Τα μέλη της CCIODH συμμερίζονται την αγωνία για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιστεύουν ότι ως κατάκτηση όλης της ανθρωπότητας, η υπεράσπισή τους είναι καθήκον που δεν περιορίζεται από τα όρια που θέτουν τα εθνικά σύνορα. Η CCIODH έχει μια ευρεία αντίληψη περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θεωρεί θεμελιώδη την ανάλυση περί κοινωνικών δικαιωμάτων. Παράλληλα η CCIODH θεωρεί ότι η παρατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να επικεντρώνεται στις ενδεχόμενες παραβιάσεις αυτών από τους κρατικούς παράγοντες. Αυτό δε σημαίνει ότι δικαιολογούνται οι παραβιάσεις από ιδιώτες ή ότι παραβλέπεται η σημασία τους, αλλά ότι υπάρχει η αντίληψη ότι οι εξουσίες έχουν επαρκείς μηχανισμούς για να διαλευκάνουν και να τιμωρήσουν τους υπευθύνους τέτοιων παραβιάσεων και γι’ αυτό δεν φτάνει μέχρις εκεί ο στόχος μιας παρατήρησης διεθνών πολιτών.
Τα δύο τελευταία χρόνια και επί προεδρίας του Φελίπε Καλντερόν («νικητή» των πλέον αμφιλεγόμενων για την καθαρότητά τους εκλογών του 2006 στο Μεξικό) η CCIODH πραγματοποίησε δύο επισκέψεις ερευνώντας βαριές καταγγελίες τόσο όσον αφορά στα γεγονότα του Ατένκο (δύο νεκροί το Μάη του 2006 από επίθεση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, καταγγελίες επώνυμες για βιασμούς γυναικών κρατουμένων από άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων, καταγγελίες για άγριους βασανισμούς κρατουμένων), όσο και όσον αφορά στην εξέγερση της Οαχάκα και τη βίαιη καταστολή που ακολούθησε (26 νεκροί, 80 και πλέον εξαφανισμένοι, βασανισμοί, πογκρόμ, εκατοντάδες συλληφθέντες και φυλακισμένοι). Η πολιτεία της Τσιάπας και οι τρόποι που, τόσο η ομοσπονδιακή όσο και η πολιτειακή κυβέρνηση, χρησιμοποιεί ενάντια στους εξεγερμένους ιθαγενείς ζαπατίστας, ήταν πάντα ένα από τα αντικείμενα έρευνας της CCIODH.
ΕΘΝΙΚΟ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ (CNI) Μεξικού
Το μεξικανικό Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο γεννήθηκε κάτω από θυελλώδεις συνθήκες. Ο σπόρος του βρίσκεται στο Εθνικό Ιθαγενικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τον Γενάρη του 1996 και είχε σαν θέμα τις συμφωνίες του Σαν Αντρές. Οι συμφωνίες του Σαν Αντρές, που αφορούσαν στην αναγνώριση των δικαιωμάτων και της αυτονομίας όλων των ιθαγενών λαών στο Μεξικό, προδόθηκαν από την τότε κυβέρνηση και απʼ όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Παρʼ όλα αυτά, σε αυτό το Ιθαγενικό Φόρουμ αποφασίστηκε, μετά από σειρά συναντήσεων πολλών ιθαγενών λαών της χώρας και με τη συμμετοχή του Εθνικοαπελευθερωτικού Ζαπατιστικού Στρατού, η δημιουργία του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου.
Στα 12 χρόνια της ύπαρξής του, το Κογκρέσο έχει προσπαθήσει να γίνει ένας χώρος συνάντησης όπου όλοι και όλες έχουν φωνή και επιθυμία να συνδημιουργήσουν. Από την αρχή απέκλεισαν την ιδέα να αποκτήσει το Κογκρέσο μια πιο οργανωμένη δομή. Από την πρώτη αναγγελία της δημιουργίας του, το βασικό σύνθημα ήταν «Ποτέ ξανά ένα Μεξικό χωρίς εμάς». Σε αυτά τα 12 χρόνια το Κογκρέσο έχει πραγματοποιήσει τέσσερις μεγάλες συναντήσεις, πολλές συνελεύσεις και σεμινάρια σε όλη τη χώρα. Έχει συντροφέψει αγώνες πολύ διαφορετικούς και έχει στηρίξει τις πρωτοβουλίες του EZLN που είναι μέλος του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου από τη δημιουργία του. Συμμετέχει στην Άλλη Καμπάνια του Μεξικού. Αντλεί τη δύναμή του από τις μορφές αντίστασης που έχουν διατηρήσει για αιώνες οι ιθαγενείς λαοί. Η ικανότητα πλατιάς απεύθυνσης του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου φάνηκε στην ιθαγενική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βίκαμ, στη πολιτεία Σονόρα του Μεξικού, τον Οκτώβρη του 2007 – 515 χρόνια από την ισπανική κατάκτηση. Στη συνάντηση αυτή, από τους 66 ιθαγενείς λαούς που συνολικά παραβρέθηκαν από ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο οι 30 ήταν από το Μεξικό.
Ο Δον Χουάν Τσάβες, ιθαγενής Πουρέπετσα και μέλος του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου, είπε στη συνάντηση: «Η πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης των Ιθαγενών Λαών της Αμερικής, σε ετούτη εδώ τη γη, είναι από μόνη της ένα μήνυμα εξέγερσης των λαών μας για την υπεράσπιση της μάνας γης και ενάντια στον καπιταλισμό».
Ανοικτή Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας
και Ενάντια στην Καταστολή στην Τσιάπας
Η Ανοικτή Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και Ενάντια στην Καταστολή στην Τσιάπας δημιουργήθηκε τον Γενάρη του 2008 ως μια προσπάθεια συντονισμού ατόμων και συλλογικοτήτων απέναντι στην εντεινόμενη καταστολή και την απειλή πολέμου στην Τσιάπας. Συμμετέχουν σε αυτήν άτομα που εδώ και πολλά χρόνια δουλεύουν στον τομέα της αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας είτε “από μακριά” μέσα από συλλογικότητες αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας, συνεταιρισμούς για το αλληλέγγυο εμπόριο, εγχειρήματα αντιπληροφόρησης, είτε “από κοντά” μέσω της συμμετοχής σε αποστολές αλληλεγγύης, διεθνείς συναντήσεις ή και μακροχρόνια παραμονή σε ζαπατιστικές κοινότητες. Στο κάλεσμα όμως ανταποκρίθηκαν και άλλοι σύντροφοι/ισσες, ενώ στην Ανοικτή Συνέλευση συμμετέχουν άτομα που δραστηριοποιούνται στα ευρύτερα κοινωνικά κινήματα (από αυτοοργανωμένους κοινωνικούς χώρους και τοπικές πρωτοβουλίες κατοίκων, μέχρι εργατικές πρωτοβουλίες).
Η Ανοικτή Συνέλευση συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Καμπάνια Αλληλεγγύης στην Ζαπατιστική Αυτονομία και Ενάντια στον Πόλεμο στην Τσιάπας (www.europazapatista.org) και στα πλαίσιά της κάλεσε σε συγκέντρωση έξω από την Μεξικανική Πρεσβεία στις 10 Απριλίου, απαιτώντας μεταξύ άλλων την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
Επίσης η Ανοικτή Συνέλευση στήριξε την περιοδεία του CAPISE, και με την υποστήριξη άλλων συντρόφων/ισσων, συλλογικοτήτων και αυτοοργανωμένων χώρων, πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις με τον σ. Ερνέστο Λεντέσμα σε Χανιά Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Τέλος αποδέχτηκε την πρόσκληση του CAPISE για την συνδιοργάνωση στην Αθήνα μιας Ευρωπαϊκής Συνάντησης για την Υπεράσπιση και τον Αγώνα με τους Ζαπατιστικούς Λαούς και την Άλλη Καμπάνια, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και οι λεπτομέρειες ενός Καραβανιού Αλληλεγγύης που το ερχόμενο καλοκαίρι θα διατρέξει το Μεξικό και θα καταλήξει στις εξεγερμένες ζαπατιστικές κοινότητες.
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=864563