Παρέμβαση αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας σε συναυλία του Manu Chao

 

zap manu2

Την Πέμπτη 10 Ιουλίου, άτομα από την συλλογικότητα F.A.R.M.A. και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας Αλληλεγύης στην Ζαπατιστική Αυτονομία και ενάντια στο Πόλεμο στην Τσιάπας, έκαναν παρέμβαση στην συναυλία του Manu Chaο, στον συναυλιακό χώρο της Μαλακάσας στον οποίο είχαν προσέλθει περίπου 30,000 άνθρωποι. Έχοντας έρθει σε επαφή με τον καλλιτέχνη μέσω συλλογικοτήτων από την Αθήνα και την Βαρκελώνη και χωρίς καμία συνεννόηση με τους διοργανωτές της συναυλίας, σηκώθηκαν στην σκηνή δυο πανό που έγραφαν στα ελληνικά και στα ισπανικά «Οι Ζαπατίστας δεν είναι μόνοι, δεν είναι μόνες» και «Κάτω τα χέρια από την Ζαπατιστική Αυτονομία» και διαβάστηκε στην σκηνή ανακοίνωση από συντρόφισσα.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης που στην συνέχεια μοιράστηκε στον κόσμο που βρισκόταν εκεί σε 4000 αντίτυπα:

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ

            Την Πρωτοχρονιά του 1994 οι ιθαγενικές κοινότητες των Μάγιας στην Πολιτεία Τσιάπας του Ν.Α. Μεξικού εξεγέρθηκαν ενάντια σε αιώνων καταπίεση, ρατσισμό και βία που υφίσταντο από το Μεξικανικό κράτος. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι Ζαπατίστας αντιστάθηκαν στις πιέσεις της τοπικής εξουσίας και προσπάθησαν να οργανωθούν και να οικοδομήσουν  την καθημερινότητα τους σύμφωνα με τις δικές τους αξίες. Αξίες που στο κέντρο τους έχουν το σεβασμό στη φύση και στον άνθρωπο, την κοινοκτημοσύνη, την αμεσοδημοκρατία στη λήψη αποφάσεων και συλλογικότητα στον τομέα της εργασίας. Μετά την εξέγερση η απόφαση να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις αντιστεκόμενοι στην αδιαφορία, το ρατσισμό και την καταστολή, οδήγησε τους Ζαπατίστας να οικοδομήσουν το δικό τους σύστημα παραγωγής, καλλιέργειας και διακίνησης των προϊόντων τους, το δικό τους σύστημα υγείας, το δικό τους σύστημα εκπαίδευσης χωρίς να περιμένουν την ελεημοσύνη ενός κράτους που τους θυμόταν μόνο όταν επρόκειτο να εξαγοράσει την αξιοπρέπεια τους. Αντίσταση και αυτοοργάνωση στην πράξη είναι τα όπλα τους.

Τους τελευταίους μήνες το Μεξικανικό κράτος έχει εντείνει ιδιαίτερα την καταστολή ενάντια στους Ζαπατίστας και στις οργανώσεις της Άλλης Καμπάνιας σε όλο το Μεξικό. Ακολουθεί ανακοίνωση της Παράνομης Επαναστατικής Ιθαγενικής Επιτροπής του Ζαπατιστικού εθνικοαπελευθερωτικού στρατού τονΣεπτέμβρη του 2007:

«Αυτές τις στιγμές η πολιτειακή κυβέρνηση της Τσιάπας και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πραγματοποιούν μια εκστρατεία ενάντια στις κοινότητες των Ζαπατίστας. Εκτοπισμοί, επιθέσεις από παραστρατιωτικούς και εισβολές με την υποστήριξη της κυβέρνησης, καταδιώξεις και απειλές, ξαναγίνονται μέρος του περιβάλλοντος των ιθαγενικών κοινοτήτων που έχουν βάλει στόχο να ορίσουν τη δική τους τύχη και να βελτιώσουν τις συνθήκες τις συνθήκες της ζωής τους, πάντα χωρίς να χάνουν την ιθαγενική τους ταυτότητα. Όπως οποιαδήποτε κυβέρνηση της δεξιάς, έτσι και η κυβέρνηση του Σαμπίνες στην Τσιάπας συνεχίζει την καταστολή και την αρπαγή αλλά τώρα με την σημαία της αριστεράς. Η θεσμική αριστερά δεν είναι παρά μια δεξιά ντροπιαστική, μια δεξιά που έχει τη στήριξη των διανούμενων. Εμείς θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε. Να αντιστεκόμαστε. Δεν πειράζει αν είμαστε μόνοι. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, και πριν μετατραπούμε σε μόδα της καφετέριας και πάλι μόνοι ήμαστε.»

Μπροστά στην εντεινόμενη καταστολή η απάντηση από όλους εμάς εδώ πρέπει να είναι άμεση. Είναι αναγκαίο να δράσουμε. Όχι μόνο γιατί κάποιοι φτωχοί σε μια εξωτική χώρα δέχονται επίθεση από μια κακή κυβέρνηση. Όχι μόνο γιατί καταστέλλεται κάτι σημαντικό και ελπιδοφόρο που υπάρχει εκεί μακριά. Αλλά και γιατί το τί συμβαίνει εδώ σχετίζεται άμεσα με το εκεί. Γιατί και εδώ η κρατική καταστολή που συμπληρώνεται με παρακρατικές επιθέσεις σε στέκια, συνδικαλιστικούς χώρους και καταλήψεις,  η ρατσιστική μεταχείριση των μεταναστών, οι κοινωνικές ανισότητες, οι επιθέσεις των κυβερνήσεων ενάτια σε φοιτητές και εργαζομένους, οι φυλακίσεις αγωνιστών, η λεηλασία της φύσης είναι πραγματικότητες τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και να μένουμε απαθείς.

Αυτό που μένει σε εμάς είναι να ψάξουμε δρόμους πέρα από τον κόσμο της εκμετάλλευσης και της κυριαρχίας και να δούμε πως σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι και μόνες, αλλά έχουμε δίπλα μας στα μακρινά βουνά του νοτιανατολικού Μεξικού αδέρφια τα οποία ήδη χτίζουν έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

farmazapatista.blogspot.com

 

Υ.Γ: Η παρουσία μας εδώ δεν σημαίνει με κανένα τρόπο τη στήριξη μιας διοργάνωσης με υποχρεωτική είσοδο και μάλιστα πανάκριβη, που εμπορευματοποιεί την καλλιτεχνική έκφραση και το αυτονόητο δικαίωμα μας στη μουσική με μια λογική που στοχεύει μόνο στο κέρδος και το διασφαλίζει με τη παρουσία μπράβων.

Δημοσιεύθηκε από

farmazapatista

Η Farma είναι μια ομάδα έμπρακτης πολιτικής αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και ασχολείται με τη ριζοσπαστική οικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2006 στην Αθήνα και έχει ως βασικό στόχο την εγκατάσταση μικρής μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κοινότητα των Ζαπατίστας, καθώς και την μετάδοση της απαραίτητης τεχνογνωσίας σε αυτούς-ες. Η εύρεση των απαραίτητων χρημάτων για το έργο γίνεται μέσα από εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως συναυλίες, πάρτι, παζάρια, συζητήσεις και όχι με χορηγίες απο κρατικούς και καπιταλιστικούς οργανισμούς. Η συλλογικότητα έχει οργανώσει συζητήσεις ενημέρωσης και έχει συμμετάσχει σε δράσεις αλληλεγγύης στους εξεγερμένους Ζαπατίστας και σε άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια στο Μεξικό. Όσον αφορά την ριζοσπαστική οικολογία έχει οργανώσει εκδηλώσεις και συμμετείχε σε δράση ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και έχει μεταφράσει το βιβλίο Τεχνο-Εμμονές (Tech-Fixes). Στο πλάισιο του χτισίματος της αυτονομίας ΕΔΩ, έχει οργανώσει στο παρελθόν εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων (Do It Yourself) ανεμογεννητριών σε αυτοοργανωμένους χώρους, έχει εγκαταστήσει μία ανεμογεννήτρια στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου στο Χαλάνδρι και μία στην κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων εντός της Πολυτεχνειούπολης, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί, και συμμετείχε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου τα οποία λειτουργούν κανονικά. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αποστολής παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτική αλληλεγγύη στους εξεγερμένους Ζαπατίστας με την οργάνωση Frayba. farma@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *