Επίσκεψη στη Ζαπατιστική Γη, Καλοκαίρι 2008

Δυο άτομα από την συλλογικότητα F.A.R.M.A. ταξίδεψαν το καλοκαίρι που μας πέρασε, για 20 μέρες στις Ζαπατιστικές κοινότητες. Σκοπός του ταξιδιού ήταν καταρχάς να επισκεφθούν την κοινότητα στην οποία πρόκειται να γίνει το έργο ηλεκτροδότησης της ιατρικής κλινικής που βρίσκεται εκεί, αλλά και της ίδιας της κοινότητας, και στην συνέχεια να οργανώσουν στο Caracol ένα διήμερο εργαστήριο για τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειες σε ομάδα από promotores, δηλαδή από συντρόφους και συντρόφισσες που προωθούν τη γνώση στις κοινότητες.

Ακολουθώντας τις σχετικές διαδικασίες, δηλαδή την συνομιλία με το συμβούλιο καλής διακυβέρνησης της περιοχής και με την βοήθεια συντρόφισσας από την κοινότητα, φτάσαμε στο χωριό και παραμείναμε εκεί για έξη μέρες. Στη κοινότητα αυτή μένουν περίπου 400 άτομα, όλοι σύντροφοι και συντρόφισσες, και δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση. Αρχικά έγινε η συνέλευση με όλο το χωριό όπου τους είπαμε ποιοι είμαστε, εξηγήσαμε τα πολιτικά κίνητρα της δράσης μας, και εξιστορήσαμε όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δυο χρόνια με το εγχείρημα. Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που συναντιόμασταν πρόσωπο με πρόσωπο. Στη συνέχεια κάναμε μια μικρή ενημέρωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή ποιοι είναι οι πιθανοί τρόποι ηλεκτροδότησης (αέρας, ήλιος, τρεχούμενο νερό) και τι προϋποθέσεις χρειάζεται η καθε εγκατάσταση.

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του χωριού θεώρησαν πως στον τόπο τους υπάρχει δυνατότητα να γίνει μικρό υδροηλεκτρικό έργο και μας οδήγησαν στο σημείο, που πίστευαν πως πληρούσε τις προϋποθέσεις. Με την βοήθεια τους, άλλοτε με 30 συντρόφους που άνοιγαν μονοπάτια μέσα στην ζούγκλα για να περάσουμε από εκεί τον σωλήνα (όταν γίνει το έργο) και άλλοτε με 5-6 συντρόφους για να κάνουμε μετρήσεις υψομετρικής διαφοράς και ροής του νερού του ποταμού, περάσαμε τρεις μέρες δουλεύοντας στο ποτάμι μαθαίνοντας όλοι μαζί και μοιράζοντας τη γνώση. Επίσης αφιερώσαμε άλλη μια μέρα καταγράφοντας τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του χωριού, δηλαδή της κλινικής, των σχολείων, της βιβλιοθήκης, του συλλογικού μαγαζιού κτλ, με τη βοήθεια μικρών παιδιών από τη κοινότητα. Αφού έγιναν οι μετρήσεις και μεταφέρθηκε η γνώση σε μερικούς συντρόφους για να τις επαναλάβουν (τη περίοδο ξηρασίας) και αφού κάναμε και δυο θεωρητικά εργαστήρια για τα μικρά υδροηλεκτρικά διδάσκοντας και μαθαίνοντας ταυτόχρονα, ήμασταν έτοιμοι να συναντηθούμε και πάλι με όλο το χωριό σε συνέλευση.

Εκεί τους είπαμε πως όντως μπορεί να γίνει υδροηλεκτρικό έργο και θα μπορεί να παράγει ικανή ποσότητα ενέργειας για όλη την κοινότητα. Κάναμε μια κουβέντα σχετικά με την ιεράρχηση των αναγκών για ηλεκτρισμό και καταλήξαμε πως προτεραιότητα έχουν τα συλλογικά κτήρια, δηλαδή η κλινική, τα σχολεία, η βιβλιοθήκη, το συλλογικό μαγαζί και η εκκλησία, ενώ σε καθε σπίτι (70 σπίτια) θα συνδεθούν 2 λάμπες. Η τηλεόραση, το ψυγείο και το πιθανό πλυντήριο θα λειτουργούσαν συλλογικά από όλο το χωριό σε κάποιο κοινόχρηστο χώρο. Τέλος κανονίσαμε διάφορα πρακτικά θέματα όπως μεταφορές υλικών, επικοινωνία, περίοδο που θα γίνει το έργο κτλ.

Στην συνέχεια γυρίσαμε στο Caracol, και οργανώσαμε σε συνεννόηση με το συμβούλιο καλής διακυβέρνησης το εργαστήριο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για δυο μέρες. Ήρθαν promotores από πολλούς δήμους, 8 άτομα, άντρες και γυναίκες, για να ενημερωθούν και να δουν αν θέλουν να προχωρήσουν σαν promotores της ενέργειας. Εκεί, προσπαθήσαμε στον περιορισμένο χρόνο που ήταν διαθέσιμος, να μεταδώσουμε την όποια γνώση είχαμε σε μια διαδικασία χωρίς αυθεντίες, αναγνωρίζοντας πως έγινε μόνο η αρχή.

Η συλλογικοτητα F.A.R.M.A. θα συμμετέχει σε αρκετές από τις ενημερώσεις του καραβανιού αλληλεγγύης στις Ζαπατιστικές κοινότητες που θα γίνουν μέσα στον Νοέμβρη σε πολλά μέρη της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας, όπου θα προσπαθήσουμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την πορεία του έργου.

Συντροφικά,

Συλλογικοτητα F.A.R.M.A.

Δημοσιεύθηκε από

farmazapatista

Η Farma είναι μια ομάδα έμπρακτης πολιτικής αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και ασχολείται με τη ριζοσπαστική οικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2006 στην Αθήνα και έχει ως βασικό στόχο την εγκατάσταση μικρής μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κοινότητα των Ζαπατίστας, καθώς και την μετάδοση της απαραίτητης τεχνογνωσίας σε αυτούς-ες. Η εύρεση των απαραίτητων χρημάτων για το έργο γίνεται μέσα από εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως συναυλίες, πάρτι, παζάρια, συζητήσεις και όχι με χορηγίες απο κρατικούς και καπιταλιστικούς οργανισμούς. Η συλλογικότητα έχει οργανώσει συζητήσεις ενημέρωσης και έχει συμμετάσχει σε δράσεις αλληλεγγύης στους εξεγερμένους Ζαπατίστας και σε άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια στο Μεξικό. Όσον αφορά την ριζοσπαστική οικολογία έχει οργανώσει εκδηλώσεις και συμμετείχε σε δράση ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και έχει μεταφράσει το βιβλίο Τεχνο-Εμμονές (Tech-Fixes). Στο πλάισιο του χτισίματος της αυτονομίας ΕΔΩ, έχει οργανώσει στο παρελθόν εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων (Do It Yourself) ανεμογεννητριών σε αυτοοργανωμένους χώρους, έχει εγκαταστήσει μία ανεμογεννήτρια στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου στο Χαλάνδρι και μία στην κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων εντός της Πολυτεχνειούπολης, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί, και συμμετείχε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου τα οποία λειτουργούν κανονικά. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αποστολής παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτική αλληλεγγύη στους εξεγερμένους Ζαπατίστας με την οργάνωση Frayba. farma@riseup.net

Μία σκέψη στο “Επίσκεψη στη Ζαπατιστική Γη, Καλοκαίρι 2008”

  1. πήγατε τόσο μακριά, και δε μεταφέρατε πίσω μαζί σας, καμία προσωπική εμπειρία; Πως ήταν οι άνθρωποι εκεί; Χαμογελούσαν; ήταν αμίλητοι;πως ήταν η φιλοξενία;συγγνώμη για την παρέμβαση μου, αλλά διαβάζοντας το κείμενο αυτό , νιώθω σαν να γράφτηκε από πρόγραμμα υπολογιστή.Τεχνικές λεπτομέρειες, αναορά στις κοινωνικές δομές, συντρόφοι και συντρόφισες.Αυτό αποκομίσαν μόνο , αυτοί που πήγαν στο Μεξικό;Πήγαν δηλαδή μόνο και μόνο για να διεκπαιρεώσουν ένα καθήκον τους απέναντι , στη συλλογικότητα;Πολύ ψυχρότητα, βρε παιδιά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *