Αλληλεγγύη στους συντρόφους στην Κοπεγχάγη που διώκονται με αντιτρομοκρατικές διατάξεις

«Φαίνεται πως το δανέζικο κράτος μας χρησιμοποιεί σαν πειραματόζωα για τους νέους νόμους ενάντια σε ακτιβιστές που έχουν ψηφίσει, την εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας σε οποιαδήποτε μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας και την καθιέρωση της δυνατότητας να δικάζουν ανθρώπους για γεγονότα που ποτέ δεν συνέβησαν.»
Natasha Verco
 

 
Στις κινητοποιήσεις ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη μεταξύ 11 και 18 Δεκεμβρίου του 2009 συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές που εναντιωθήκαν στην εντεινόμενη εκμετάλλευση της φύσης που κορυφώνεται με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία 2000 προληπτικές προσαγωγές και αρκετές συλλήψεις διαδηλωτών.

Η Natasha Verco από την Αυστραλία και ο Noah Weiss από τις Η.Π.Α είναι ενεργά μέλη του δικτύου «climate justice action» (δράση για την κλιματική δικαιοσύνη) που κατά κύριο λόγο οργάνωσε τις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου. Συνελήφθησαν κάνοντας ποδήλατο στις 11 και 13 Δεκεμβρίου αντίστοιχα σε χώρο και χρόνο που δεν σημειώνονταν παράνομες πράξεις, ως υποκινητές και οργανωτές καταστροφών. Οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί από το δανέζικο κράτος είναι: οργάνωση βιαιοπραγιών ενάντια στην αστυνομία, μαζική διατάραξη της δημόσιας τάξης, συστηματική καταστροφή περιουσιών, μαζική παρεμπόδιση δημόσιων υποδομών. Δύο από αυτές τις κατηγορίες περιλαμβάνονται στους δανέζικους νόμους για την τρομοκρατία.

Η αστυνομία θεωρεί πως οι Verco και Weiss οργάνωναν τις παραπάνω πράξεις τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά πως τα σχέδια τους θα πραγματοποιούνταν στις μέρες των κινητοποιήσεων του Δεκέμβρη και ειδικότερα στη δράση No border στις 14 Δεκέμβρη και στην πορεία στο χώρο διεξαγωγής της συνόδου στις 16 Δεκέμβρη. Επίσης υποστηρίζει πως οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι δύο ακτιβιστές κατά κύριο λόγο δεν εκδηλώθηκαν επειδή η αστυνομία κατάφερε να τις αποτρέψει συλλαμβάνοντας τους. Τα τηλέφωνα των Verco και Weiss καθώς και άλλων 17 ακτιβιστών παρακολουθούνταν για αρκετούς μήνες το οποίο είναι νόμιμο στη Δανία με βάση πρόσφατα ψηφισμένους αντιτρομοκρατικούς νόμους. Τα βασικά ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον τους προέκυψαν από τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους καθώς και από σημειωματάρια που κατείχαν στα οποία σημείωναν οργανωτικά ζητήματα των κινητοποιήσεων.

Ο σύντροφος και η συντρόφισσα παρέμειναν στις δανέζικες φυλακές για περίπου 20 ημέρες μετά τη σύλληψη τους. Το πρώτο μέρος της δίκης τους τελείωσε στις 19 Μαρτίου και η δίκη θα συνεχιστεί τον Αύγουστο.

Οι παραπάνω διώξεις είναι το αποκορύφωμα μίας τρομοκρατικής εκστρατείας από τη δανέζικη δημοκρατία ενάντια στους χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Οι 1000 προληπτικές προσαγωγές κυρίως από το αναρχικό μπλοκ στην κεντρική πορεία στις 12 Δεκέμβρη, η επίθεση της αστυνομίας με χημικά και σκύλους στην Κριστιάνια στις 14 Δεκέμβρη και η επίθεση με γκλοπ και πέπερσπρεϊ στην πορεία στις 16 Δεκέμβρη στο χώρο διεξαγωγής της συνόδου, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στον περιφραγμένο χώρο της συνόδου, αποτελούν δείγματα του δόγματος μηδενικής ανοχής. Παράλληλα, για την «υποδοχή» των διαδηλωτών το δανέζικο κράτος είχε φτιάξει ένα ειδικό κρατητήριο γεμάτο κλουβιά στο οποίο οι κρατούμενοι παρέμεναν ξυπόλητοι. Το όργιο της καταστολής συμπληρώθηκε με εισβολές της αστυνομίας σε χώρους συλλογικής διαμονής των διαδηλωτών, προσαγωγές και συλλήψεις για μηδαμινή αφορμή, μαζικούς ελέγχους και απελάσεις διαδηλωτών στη χώρα προέλευσης τους.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι κύριοι υπεύθυνοι για την εκμετάλλευση και την καταστροφή της φύσης συνεδρίαζαν με στόχο την ευρύτερη επέκταση της οικονομίας της αγοράς στον φυσικό κόσμο και την προώθηση πράσινων ψεύτικων λύσεων για την κλιματική αλλαγή. Η συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης τελικά δεν κατέληξε σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα ούτε για τους ίδιους τους συμμετέχοντες σε αυτή.

Το πράσινο όραμα που υπόσχεται η κυριαρχία περιλαμβάνει εκτός από την συνεχιζόμενη λεηλασία του πλανήτη με άλλο προσωπείο, και την άγρια καταστολή κομματιών της κοινωνίας που αντιλαμβάνονται πως το ξεπέρασμα της οικολογικής κρίσης περνάει από την ανατροπή του καπιταλισμού και των σχέσεων εξουσίας στην κατεύθυνση μίας άλλης κοινωνικής οργάνωσης.

Πράσινοι καπιταλιστές, οικολογικά ευαίσθητοι πολιτικοί, ευνομούμενες δημοκρατίες δεν θα μπορέσετε να κάμψετε τον αγώνα για την γη και την ελευθερία.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΣΤΟΥΣ WEISS ΚΑΙ VERCO

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

Συλλογικότητα Farma

farmazapatista.blogspot.com

περισσότερες πληροφορίες στο: www.climate-justice-action.org

Δημοσιεύθηκε από

farmazapatista

Η Farma είναι μια ομάδα έμπρακτης πολιτικής αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και ασχολείται με τη ριζοσπαστική οικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2006 στην Αθήνα και έχει ως βασικό στόχο την εγκατάσταση μικρής μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κοινότητα των Ζαπατίστας, καθώς και την μετάδοση της απαραίτητης τεχνογνωσίας σε αυτούς-ες. Η εύρεση των απαραίτητων χρημάτων για το έργο γίνεται μέσα από εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως συναυλίες, πάρτι, παζάρια, συζητήσεις και όχι με χορηγίες απο κρατικούς και καπιταλιστικούς οργανισμούς. Η συλλογικότητα έχει οργανώσει συζητήσεις ενημέρωσης και έχει συμμετάσχει σε δράσεις αλληλεγγύης στους εξεγερμένους Ζαπατίστας και σε άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια στο Μεξικό. Όσον αφορά την ριζοσπαστική οικολογία έχει οργανώσει εκδηλώσεις και συμμετείχε σε δράση ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και έχει μεταφράσει το βιβλίο Τεχνο-Εμμονές (Tech-Fixes). Στο πλάισιο του χτισίματος της αυτονομίας ΕΔΩ, έχει οργανώσει στο παρελθόν εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων (Do It Yourself) ανεμογεννητριών σε αυτοοργανωμένους χώρους, έχει εγκαταστήσει μία ανεμογεννήτρια στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου στο Χαλάνδρι και μία στην κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων εντός της Πολυτεχνειούπολης, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί, και συμμετείχε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου τα οποία λειτουργούν κανονικά. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αποστολής παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτική αλληλεγγύη στους εξεγερμένους Ζαπατίστας με την οργάνωση Frayba. farma@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *