ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ

Εδώ και 17 χρόνια οι ιθαγενείς Ζαπατίστας του Νοτιανατολικού Μεξικό αποδεικνύουν στην πράξη πως μία κοινωνία μπορεί να λειτουργήσει ισότιμα, αλληλέγγυα και με σεβασμό στη φύση, χωρίς συγκεντρωτικές δομές, ιεραρχίες, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Εξεγερμένοι ενάντια στην καταπίεση και τον ρατσισμό που υφίσταντο από το Μεξικανικό κράτος και το παγκόσμιο νεοφιλελεύθερο σύστημα, οικοδομούν την καθημερινότητα τους σύμφωνα με τις δικές τους αξίες, αυτοοργανωμένα και χωρίς να πτοούνται από την καταστολή και τις προσπάθειες εξαγοράς τους. Χτίζουν τις δικές τους δομές την Άλλη υγεία, την Άλλη εκπαίδευση, την Άλλη παραγωγή, την Άλλη δικαιοσύνη, το δικό τους σύστημα διακυβέρνησης, χωρίς να έχουν έτοιμη τη λύση-συνταγή, αλλά πάντα «προχωρώντας ρωτώντας» και επιδιώκοντας τη σύνδεση με κοινωνικά κινήματα και αγωνιζόμενους/ες στο Μεξικό και στον κόσμο σε μία απελευθερωτική προοπτική για την κοινωνία.

Όλα αυτά τα χρόνια οι Ζαπατίστας βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστολή από την αστυνομία, τον στρατό και παραστρατιωτικές οργανώσεις καθώς και με την συκοφάντηση από τα ΜΜΕ. Εκδιώξεις κοινοτήτων, εμπρησμοί σπιτιών, συλλήψεις και δολοφονίες είναι η απάντηση του Μεξικανικού κράτους στην εξέγερση και στο χτίσιμο της αυτονομίας. Όλα αυτά τα χρόνια αγωνιζόμενοι άνθρωποι και συλλογικότητες στο Μεξικό και στον υπόλοιπο κόσμο στέκονται αλληλέγγυοι στον Ζαπατιστικό αγώνα νιώθοντας πως συμμετέχουν σε έναν κοινό αγώνα. Παράλληλα, συγκεκριμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μέξικο και διεθνώς συμβάλλουν και αυτές με τον τρόπο τους στην αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης της καταστολής.

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Fray Bartolome de Las Casas (FRAYBA)

Η οργάνωση Frayba ιδρύθηκε το 1989 και αποσκοπεί στην υπεράσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ιθαγενικές κοινότητες στην Τσιάπας στο Μεξικό με βάση το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Έχοντας ως στόχο να σταθεί δίπλα στον αγώνα των ιθαγενικών κοινοτήτων στην Τσιάπας η Frayba παρακολουθεί, καταγράφει, καταδικάζει και κάνει δικαστικές προσφυγές για καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσιάπας οι οποίες αφορούν δολοφονίες, βασανιστήρια, βιασμούς, επιθέσεις – βίαιες εκδιώξεις ιθαγενών από τον ομοσπονδιακό στρατό και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, φυλακίσεις και εξαφανίσεις. Προωθεί και στηρίζει την αυτοδιάθεση και την αυτονομία των ιθαγενικών κοινοτήτων στην Τσιάπας. Καταδικάζει δημόσια και γνωστοποιεί περαιτέρω μέσω εκθέσεων τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες συγκαλύπτονται είτε παραποιούνται από το μεξικανικό κράτος και τα MME.

Για την ιστορία, μετά την ένοπλη εξέγερση του EZLN την 1η Ιανουαρίου του 1994 ακολούθησαν από την πλευρά του μεξικανικού στρατού δολοφονίες, βιασμοί, φυλακίσεις, βασανιστήρια. Η Frayba έκανε τότε κάλεσμα σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αποστείλουν στις περιοχές παρατηρητές και να καταδικάσουν τις ενέργειες από την πλευρά του μεξικανικού κράτους. Στις 9 Φεβρουαρίου του 1995 ο μεξικανικός ομοσπονδιακός στρατός εισέβαλλε στους δήμους Ocosingo, Las Margaritas και Altamirano το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα, μετά από αιματηρές συγκρούσεις, την βίαιη εκτόπιση των ιθαγενών προς τα βουνά. Οι ιθαγενικές κοινότητες απευθύνθηκαν στη Frayba για στήριξη του αγώνα τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι βιαιοπραγίες του μεξικανικού στρατού και να επιτευχθεί ένα ασφαλέστερο πλαίσιο επιστροφής των εκτοπισμένων ιθαγενών στις κοινότητές τους. Ακολούθησε ένα κύμα αλληλεγγύης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο το οποίο συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων και την αποστολή παρατηρητών στις περιοχές αυτές. Έτσι, από τη μία δημιουργήθηκε όντως ένα ασφαλέστερο πλαίσιο επιστροφής των ιθαγενών και από την άλλη μέσα από τις μαρτυρίες των τελευταίων γνωστοποιήθηκαν με περισσότερη ακρίβεια οι βιαιοπραγίες του στρατού.

Τα γεγονότα του 1995 αποτέλεσαν την απαρχή για την δημιουργία του θεσμού του παρατηρητή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος ήταν και είναι επιθυμητός από τους ίδιους τους ιθαγενείς. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί πληροφόρηση και κατ’ επέκταση συχνά και προφύλαξη των ιθαγενικών κοινοτήτων από τις επιθέσεις του ομοσπονδιακού στρατού και των παραστρατιωτικών. Από τότε μέχρι σήμερα η οργάνωση Frayba στέλνει σε συχνά διαστήματα παρατηρητές σε συνεργασία με τους Ζαπατίστας που αποτελούν τις λεγόμενες μπριγάδες-αποστολές (brigadas) παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες για την Frayba τις σελίδες: www.frayba.org.mx http://chiapasdenuncia.blogspot.com

Αποστολή παρατηρητών ως πολιτική αλληλεγγύη από τη συλλογικότητα Farma

Επιθυμώντας να σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα των Ζαπατίστας, η συλλογικότητα Farma ξεκινά να υποστηρίζει παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ζαπατιστικές κοινότητες με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Frayba. Η καταγραφή της κατάστασης σε κοινότητες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κρίνεται σημαντική εφόσον το μεξικανικό κράτος προσπαθεί να αποκρύψει το μέγεθος της καταστολής, και παράλληλα η παρουσία των παρατηρητών συμβάλλει στην αποτροπή επιθέσεων. Επίσης, με τη συμμετοχή σε μπριγάδα παρατηρητών δίνεται η δυνατότητα για ουσιαστική γνωριμία με τον ζαπατιστικό αγώνα και τον τρόπο οργάνωσης της αυτονομίας των κοινοτήτων, και μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και στη σύνδεση των κοινωνικών αγώνων του εδώ με το εκεί.

Η αποστολή του παρατηρητή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσιάπας δεν είναι μία διαδικασία χωρίς κινδύνους. Γενικότερα στο Μεξικό, υπάρχει μία προσπάθεια στοχοποίησης των αλληλέγγυων από το εξωτερικό καθώς και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων (συμπεριλαμβανομένης και της Frayba) μέσα από επιθέσεις και δημοσιεύματα σε εφημερίδες.

Η αλληλεγγύη ως γέφυρα μεταξύ των αγώνων για ελευθερία

Η συλλογικότητα Farma αντιλαμβάνεται την αποστολή παρατηρητών ως μία διαδικασία πολιτικής αλληλεγγύης με τους Ζαπατίστας και όχι μία διαδικασία φιλανθρωπίας ή ακόμα θυματοποίησης των αγωνιζόμενων. Ο αγώνας για ελευθερία και μία κοινωνία χωρίς ιεραρχίες και εκμετάλλευση είναι κοινός και διεξάγεται και εδώ σήμερα. Σε ένα οικονομικό-πολιτικό σύστημα που ολοένα και περισσότερο φαίνονται οι καταστροφικές επιπτώσεις του στους ανθρώπους και στη φύση, αυτός ο Άλλος κόσμος που χτίζεται στην Τσιάπας αποτελεί κομμάτι μίας εφικτής πρότασης για την κοινωνική οργάνωση με ελευθεριακά χαρακτηριστικά.

Όποιος/α ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε αποστολή παρατήρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την οργάνωση Frayba αντιλαμβανόμενος την ως μία διαδικασία αλληλεγγύης και κατανοώντας τους κινδύνους ας επικοινωνήσει στο farma@riseup.net

Υ.Γ: Προϋπόθεση που θέτει η Frayba για την συμμετοχή είναι η γνώση Ισπανικών

Συντροφικά,
Συλλογικότητα Farma

farmazapatista.espivblogs.net

Φεβρουάριος 2011

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *