Τσιάπας, Μεξικό – Καταγγελία του Συντονιστικού Αντιστεκόμενων Γυναικών

San Cristóbal de Las Casas, Chiapas

5 Απριλίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μαζευτήκαμε σήμερα τα μέλη του Συντονιστικού Αντιστεκόμενων Γυναικών στο San Cristóbal de Las Casas, στην Τσιάπας, για να συζητήσουμε για την κατάσταση βίας που αντιμετωπίζουμε στις κοινότητές μας. Θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε την ανησυχία μας, η οποία οφείλεται στις σοβαρές απειλές δολοφονίας και επίθεσης τις οποίες δέχεται η συντρόφισσά μας Rosa Díaz Gómez στην κοινότητα Jotola στο δήμο Chilón στην Τσιάπας. Η ανησυχία αυτή εντείνεται απ’ το γεγονός ότι στις 31 Μαρτίου αφέθησαν ελεύθεροι με εγγύηση, κατόπιν απόφασης του Μικτού Πρωτοδικείου Ocosingo, τα άτομα τα οποία της είχαν επιτεθεί, οι Juan Cruz Méndez, Merardo Cruz Méndez, Alfonso Cruz Cruz, Eleuterio Cruz Cruz και Melecio Cruz Guzman. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ήδη, η συντρόφισσα φοβάται για τη σωματική της ακεραιότητα αλλά και τη ζωή της εξαιτίας μιας πιθανής νέας επίθεσης απ’ τα εν λόγω άτομα.

Όπως γνωρίζετε, στις 24 Μαρτίου 2010, η Rosa Díaz Gómez δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα ατόμων, τους αποκαλούμενους “Cruz Méndez”. Εκείνη τη μέρα, μια ομάδα 15 περίπου ατόμων περικύκλωσαν το σπίτι της και άρχισαν να πετάνε πέτρες στα παράθυρα και να χτυπάνε με τρόπο επιθετικό και βίαιο το σπίτι με μπαλτάδες. Έσπασαν την κλειδαριά της πόρτας και κατάφεραν να εισβάλλουν καταστρέφοντας ό,τι υπήρχε μέσα στο σπίτι της συντρόφισσας. Οι άντρες με τα ονόματα Juan, Jerónimo, Medardo και Tello την σημάδεψαν με τα όπλα τους και άρχισαν να τη χτυπούν βίαια στο κεφάλι, στα χέρια, στα πόδια, στην πλάτη, στα πλευρά και στο στομάχι αφήνοντάς την σοβαρά τραυματισμένη και αβοήθητη. Η Rosa έπαθε ό,τι έπαθε επειδή οργανώθηκε και πάλεψε για τα δικαιώματά της – κυρίως για το δικαίωμα στη γη. Παρόλο που έγινε μήνυση για το συμβάν, δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε.

Για όλα αυτά που πέρασε η συντρόφισσά μας θεωρούμε υπεύθυνη την ανήθικη κυβέρνηση επειδή μέχρι τώρα, αντί να αναζητά λύση στο πρόβλημα, αυτό που κάνει είναι να το διαχειρίζεται για δικό της όφελος, δίχως να νοιάζεται για τη ζωή και την ασφάλεια των συντροφισσών μας. Γι’ αυτό απαιτούμε την άμεση και ειλικρινή τιμωρία των υπευθύνων, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι, την εγγύηση της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας καθώς και το τερματισμό της ταλαιπωρίας που δέχεται η συντρόφισσά μας, μιας και ο κυβερνήτης της Jotola, Pascual Sánchez Pérez, έχει αρχίσει τη δράση ενάντια στη Rosa θέλοντας να τη διώξει απ’ τη γη της, συνεχίζοντας το έργο των προαναφερθέντων αποφυλακισμένων.

Ζητάμε από τις συντρόφισσες της “Άλλης Καμπάνιας” να είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Rosa Díaz Gómez, με δράσεις από τα μέρη στα οποία βρίσκονται.

Συντονιστικό Αντιστεκόμενων Γυναικών

Πηγη: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1285060

Δημοσιεύθηκε από

farmazapatista

Η Farma είναι μια ομάδα έμπρακτης πολιτικής αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και ασχολείται με τη ριζοσπαστική οικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2006 στην Αθήνα και έχει ως βασικό στόχο την εγκατάσταση μικρής μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κοινότητα των Ζαπατίστας, καθώς και την μετάδοση της απαραίτητης τεχνογνωσίας σε αυτούς-ες. Η εύρεση των απαραίτητων χρημάτων για το έργο γίνεται μέσα από εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως συναυλίες, πάρτι, παζάρια, συζητήσεις και όχι με χορηγίες απο κρατικούς και καπιταλιστικούς οργανισμούς. Η συλλογικότητα έχει οργανώσει συζητήσεις ενημέρωσης και έχει συμμετάσχει σε δράσεις αλληλεγγύης στους εξεγερμένους Ζαπατίστας και σε άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια στο Μεξικό. Όσον αφορά την ριζοσπαστική οικολογία έχει οργανώσει εκδηλώσεις και συμμετείχε σε δράση ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και έχει μεταφράσει το βιβλίο Τεχνο-Εμμονές (Tech-Fixes). Στο πλάισιο του χτισίματος της αυτονομίας ΕΔΩ, έχει οργανώσει στο παρελθόν εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων (Do It Yourself) ανεμογεννητριών σε αυτοοργανωμένους χώρους, έχει εγκαταστήσει μία ανεμογεννήτρια στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου στο Χαλάνδρι και μία στην κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων εντός της Πολυτεχνειούπολης, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί, και συμμετείχε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου τα οποία λειτουργούν κανονικά. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αποστολής παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτική αλληλεγγύη στους εξεγερμένους Ζαπατίστας με την οργάνωση Frayba. farma@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *