ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ: “Παρόμοιες επιθέσεις του ομοσπονδιακού στρατού δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια”

Οι επιθέσεις ενάντια στις ζαπατιστικές κοινότητες της Τσιάπας έχουν ενταθεί σε επικίνδυνο βαθμό, αφού μόνο το 2008 καταγράφονται τουλάχιστον 20 βίαια επεισόδια στις περιοχές των αυτόνομων δήμων, με δράστες τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές, τις στρατιωτικές, παραστρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις.

Ιδιαίτερα από τα τέλη Απριλίου, οι επεμβάσεις, οι αναγκαστικές εκκενώσεις, οι πυρπολήσεις σπιτιών και η σωματική και ψυχολογική βία του στρατού και της αστυνομίας έχουν αυξηθεί δραστικά στις ζαπατιστικές κοινότητες της ζούγκλας και της βόρειας ζώνης.

 Όπως καταγγέλλουν πολιτικές, κοινωνικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάλογη κινητοποίηση του μεξικανικού στρατού στις κοινότητες-βάσεις στήριξης του EZLN έχει να σημειωθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

 Στις 27 Απριλίου, περίπου 500 αστυνομικοί, με την καθοδήγηση παραστρατιωτικών, εισέβαλαν στην κοινότητα Κρουζτόν, προκειμένου να συλλάβουν κατοίκους που έχουν ανακτήσει τη γη τους.

Στα μέσα Μαΐου, πραγματοποιήθηκε μεγάλη στρατιωτική και αστυνομική επιχείρηση στην κοινότητα Λα Γκαρούτσα, όπου βρίσκεται η έδρα της Επιτροπής Καλής Διακυβέρνησης των Ζαπατίστας, καθώς και στην κοινοτική γη Τουλιλά, στην οποία συμμετείχαν στρατιωτικά ελικόπτερα σε χαμηλές πτήσεις, απʼ όπου σημαδεύονταν οι κάτοικοι με πολυβόλα όπλα, τμήματα πεζικού του στρατού και μέλη των ομοσπονδιακών μυστικών υπηρεσιών και της πολιτειακής αστυνομίας πρόληψης.

 Αποκλείστηκαν οι δρόμοι όπου κατοικούν μέλη της βάσης στήριξης του EZLN, εκτοξεύτηκαν απειλές κατά της ζωής των ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί και έγιναν εισβολές σε τρία σπίτια χωρίς εισαγγελική εντολή, ενώ κακοποιήθηκε και μια 21χρονη κοπέλα. Στη συνέχεια, οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις εγκαταστάθηκαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την κοινότητα.

Στις 22 και 23 Μαΐου, ομοσπονδιακά στρατεύματα εισέβαλαν σε ιθαγενικές κοινότητες των δήμων Βενουστιάνο Καράνζα και Τίλα και έλαβαν θέσεις σε διάφορα σημεία της βόρειας ζώνης της Τσιάπας, ενώ στρατιωτικές εισβολές σημειώθηκαν και στη συνοριακή περιοχή Μάρκες δε Κομίγιας.

Τρομοκρατία και συνεχείς απειλές υφίστανται και οι άλλες κοινότητες, όπου εδρεύουν οι Επιτροπές Καλής Διακυβέρνησης των Ζαπατίστας.

Στο Οβεντίκ, καταγγέλθηκαν επιθέσεις, κλοπές αγαθών, αποκλεισμός της πρόσβασης στο νερό, καθώς και η απαγωγή ενός συντρόφου του δήμου Σινακαντάν από αρχές που πρόσκεινται στο Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD).

Στη Μορέλια, οι υποστηρικτές του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) επιχείρησαν να καταλάβουν τη γη όπου βρίσκεται το πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο των Ζαπατίστας (Καρακόλ), καθώς και μια γειτονική κοινοτική γη στην περιοχή της Λα Γκαρούτσα. Οι PRIίστας εμπόδισαν την πρόσβαση στα σπίτια και τις καλλιέργειες των Ζαπατίστας, διέκοψαν την ηλεκτροδότηση και επιτέθηκαν στην αυτόνομη κλινική, ενώ προχώρησαν και σε παράνομη υλοτόμηση.

Στην κοινότητα συγκεντρώθηκαν περίπου 700 μέλη των βάσεων στήριξης των Ζαπατίστας για να υπερασπιστούν το Καρακόλ και ακολούθησαν συγκρούσεις με ματσέτες και πέτρες, με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες.

Όσον αφορά τους πολιτικούς κρατούμενους που παραμένουν στις φυλακές της Τσιάπας, στις 27 Μαΐου, έπειτα από εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης της πολιτείας, αστυνομικοί εισέβαλαν στην πρόχειρη κατασκήνωση που είχαν στήσει μέσα στη φυλακή μέλη της «Φωνής της Αμάτε» και κρατούμενοι Ζαπατίστας, τους ξυλοκόπησαν άγρια και τους μετέφεραν σε διάφορες φυλακές της πολιτείας, προκειμένου να τους εμποδίσουν να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένη 24ωρη απεργία πείνας, η οποία θα συνοδευόταν από αντίστοιχη κίνηση της «Φωνής του Κάμπου».

Ταυτόχρονα, επίθεση δέχθηκε ο καταυλισμός «Αθώες Φωνές», που είχε στηθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο της πρωτεύουσας της Τσιάπας, στον οποίο συμμετέχουν πρώην κρατούμενοι, σύντροφοι και συγγενείς των πολιτικών κρατούμενων, καθώς και μέλη της «Άλλης Καμπάνιας», οι οποίοι είχαν προγραμματίσει πορεία διαμαρτυρίας για την ίδια μέρα.

Στόχος της πολιτικής εξουσίας είναι να τρομοκρατήσει και να διαλύσει το κίνημα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, το οποίο, έπειτα από την πολυήμερη απεργία πείνας δεκάδων φυλακισμένων τον Απρίλιο, είχε πυροδοτήσει πολυάριθμες κινήσεις αλληλεγγύης στο Μεξικό και σʼ ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες οδήγησαν στην απελευθέρωση αρκετών κρατουμένων.

αλληλέγγυες/οι από α/α και ελευθεριακό χώρο

Δημοσιεύθηκε από

farmazapatista

Η Farma είναι μια ομάδα έμπρακτης πολιτικής αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και ασχολείται με τη ριζοσπαστική οικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2006 στην Αθήνα και έχει ως βασικό στόχο την εγκατάσταση μικρής μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κοινότητα των Ζαπατίστας, καθώς και την μετάδοση της απαραίτητης τεχνογνωσίας σε αυτούς-ες. Η εύρεση των απαραίτητων χρημάτων για το έργο γίνεται μέσα από εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως συναυλίες, πάρτι, παζάρια, συζητήσεις και όχι με χορηγίες απο κρατικούς και καπιταλιστικούς οργανισμούς. Η συλλογικότητα έχει οργανώσει συζητήσεις ενημέρωσης και έχει συμμετάσχει σε δράσεις αλληλεγγύης στους εξεγερμένους Ζαπατίστας και σε άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια στο Μεξικό. Όσον αφορά την ριζοσπαστική οικολογία έχει οργανώσει εκδηλώσεις και συμμετείχε σε δράση ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και έχει μεταφράσει το βιβλίο Τεχνο-Εμμονές (Tech-Fixes). Στο πλάισιο του χτισίματος της αυτονομίας ΕΔΩ, έχει οργανώσει στο παρελθόν εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων (Do It Yourself) ανεμογεννητριών σε αυτοοργανωμένους χώρους, έχει εγκαταστήσει μία ανεμογεννήτρια στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου στο Χαλάνδρι και μία στην κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων εντός της Πολυτεχνειούπολης, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί, και συμμετείχε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου τα οποία λειτουργούν κανονικά. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αποστολής παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτική αλληλεγγύη στους εξεγερμένους Ζαπατίστας με την οργάνωση Frayba. farma@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *