Μεξικό- Τσιάπας: Για το πρόγραμμα Βιώσιμες Αγροτικές Πόλεις

10 Μαΐου 2012

Τον Οκτώβριο του 2011 οι οργανώσεις που αποτελούν το Δίκτυο για την Ειρήνη στην Τσιάπας και τη Συλλογικότητα για την Ανάλυση και Πληροφορία (CAIK), πραγματοποίησαν μία Αποστολή Παρακολούθησης   στις δύο Βιώσιμες Αγροτικές Πόλεις που ήδη κατοικούνται, 4 βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής ή του σχεδιασμού, με στόχο να τεκμηριώσουν την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οποία βιώνει ο πληθυσμός εξαιτίας του Προγράμματος Βιώσιμες Αγροτικές Πόλεις (Πρόγραμμα CRS) το οποίο η κυβέρνηση της Τσιάπας προωθεί στην Πολιτεία.

 

Σύμφωνα με την Αποστολή Παρατήρησης:

 

Από τη Γη στην Άσφαλτο. Έκθεση της Αποστολής Παρατήρησης του Δικτύου για την Ειρήνη και του CAIK για το πρόγραμμα Βιώσιμες Αγροτικές Πόλεις.

 

Κύρια συμπεράσματα της έκθεσης:

 

Τον Σεπτέμβρη του 2009, ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν, εγκαινίασε την πρώτη Βιώσιμη Αγροτική Πόλη του κόσμου, με το όνομα Nuevo Juan de Grijalva, φορέα ο οποίος, σύμφωνα με τους πολιτειακούς λειτουργούς, ήταν η τελική απάντηση στο δίπολο φτώχεια – διασπορά. Με αυτό το πρόσχημα, ότι οι πληθυσμοί βρίσκονται σε επικίνδυνη περιοχή, και χωρίς προηγουμένως να τους ρωτήσουν ή να τους ενημερώσουν, οι κοινότητες μεταφέρθηκαν ή πρόκειται να μεταφερθούν στις Βιώσιμες Αγροτικές Πόλεις. Παρʼ όλα αυτά, αυτή η απάντηση της «ανάπτυξης» απέναντι στην φτώχεια που υπάρχει στην ύπαιθρο, έχει επικριθεί έντονα από τους ανθρώπους που υποχρεώνονται να μετακινηθούν, καθώς επίσης και από ανθρώπους ή οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

 

Ο κύριος λόγος δεν φαίνεται να είναι η φροντίδα για τις κοινότητες. Τον σημαντικότερο ρόλο παίζουν τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών, καθώς επίσης και συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα, της πολιτειακής και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Πίσω από το Πρόγραμμα Βιώσιμες Αγροτικές Πόλεις βρίσκεται η προσπάθεια εδαφικής αναδιάρθρωσης που προωθείται δια μέσω των κρατικών δομών απαντώντας στα συμφέροντα που εκπορεύονται από τους πολυεθνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με στόχο να εγκαθιδρυθεί μία νέα κοινωνική τάξη. Η πολιτειακή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προωθούν μία σειρά σχεδίων και προγραμμάτων που υποτίθεται ότι έχουν στόχο να εξαλείψουν τη φτώχεια και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των λαών, αλλά στην πραγματικότητα είναι διαδικασίες αποδιάρθρωσης των κοινοτήτων, εκδίωξης από τα εδάφη, και πολιτισμικής αποστέρησης. Αυτή η διαδικασία ξεριζωμού εξαλείφει κάθε πιθανότητα να μπορέσουν οι άνθρωποι να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση. Οι μαρτυρίες των πληγέντων, οι οποίες συγκεντρώθηκαν σε αυτή την έκθεση, δείχνουν τους διάφορους τρόπους με τους οποίους το Πρόγραμμα CRS παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς αναγνωρισμένα, των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί σε τέτοια οικιστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τεκμηριώνονται από τις οργανώσεις που συμμετείχαμε σε αυτή την Αποστολή, καταμαρτυρούν ότι οι άνθρωποι δεν συμμετείχαν ούτε ρωτήθηκαν σε καμία από τις φάσεις αυτού του προγράμματος. Αντίθετα, στην πλειοψηφία τους μετακινήθηκαν κάτω από την απειλή της διάλυσης της υποδομής υπηρεσιών στις κοινότητές τους, ή σπέρνοντάς τους φόβο για το να ζήσουν σε περιοχές που η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει σαν επικίνδυνες.

 

Αυτές οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των λαών έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα οι οποίες έχουν υπογραφεί και επικυρωθεί από την μεξικάνικη κυβέρνηση. Είναι επίσης ανησυχητικό ότι κάθε συλλογική προσπάθεια να αποφασίσουν το πώς θα οργανωθούν, όπως και κάθε προσπάθεια κοινωνικής οικοδόμησης των γηγενών και αγροτικών πληθυσμών, που διαφοροποιείται ή αντιτίθεται στον κρατικό έλεγχο, φαίνεται να έχει σαν κατάληξη, τον κατακερματισμό, την ακύρωση και την ποινικοποίηση.

 

Red por la Paz Chiapas Educación para la Paz (EduPaz)

Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de las Casas (Frayba)

Enlace Comunicación y Capacitación Servicio Internacional para la Paz (SIPAZ)

Servicios y Asesoría para la Paz (SERAPAZ)

Comisión de Apoyo a la Unidad y Reconciliación Comunitaria (CORECO)

Desarrollo Económico y Social de los Mexicanos Indígenas (DESMI)

Comité de Derechos Humanos Fray Pedro

Lorenzo de la Nada Centro de Derechos de la Mujer Chiapas

Centro de Derechos Indígenas (CEDIAC)

Colectivo de Análisis e Información Kolectiva (CAIK)

www.chiapaspaz.wordpress.com redporlapaz@gmail.com

http://www.colectivo-caik.org caik@colectivo-caik.org

Puedes encontrar los audios de la presentación en:

Introducción: http://www.goear.com/listen/9246bb7…

Los otros intereses: http://www.goear.com/listen/61ef0eb…

Derechos violentados: http://www.goear.com/listen/1142e6c…

Conclusiones: http://www.goear.com/listen/f24a249…

 

πηγή:

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1401382

Δημοσιεύθηκε από

farmazapatista

Η Farma είναι μια ομάδα έμπρακτης πολιτικής αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και ασχολείται με τη ριζοσπαστική οικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2006 στην Αθήνα και έχει ως βασικό στόχο την εγκατάσταση μικρής μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κοινότητα των Ζαπατίστας, καθώς και την μετάδοση της απαραίτητης τεχνογνωσίας σε αυτούς-ες. Η εύρεση των απαραίτητων χρημάτων για το έργο γίνεται μέσα από εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως συναυλίες, πάρτι, παζάρια, συζητήσεις και όχι με χορηγίες απο κρατικούς και καπιταλιστικούς οργανισμούς. Η συλλογικότητα έχει οργανώσει συζητήσεις ενημέρωσης και έχει συμμετάσχει σε δράσεις αλληλεγγύης στους εξεγερμένους Ζαπατίστας και σε άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια στο Μεξικό. Όσον αφορά την ριζοσπαστική οικολογία έχει οργανώσει εκδηλώσεις και συμμετείχε σε δράση ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και έχει μεταφράσει το βιβλίο Τεχνο-Εμμονές (Tech-Fixes). Στο πλάισιο του χτισίματος της αυτονομίας ΕΔΩ, έχει οργανώσει στο παρελθόν εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων (Do It Yourself) ανεμογεννητριών σε αυτοοργανωμένους χώρους, έχει εγκαταστήσει μία ανεμογεννήτρια στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου στο Χαλάνδρι και μία στην κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων εντός της Πολυτεχνειούπολης, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί, και συμμετείχε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου τα οποία λειτουργούν κανονικά. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αποστολής παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτική αλληλεγγύη στους εξεγερμένους Ζαπατίστας με την οργάνωση Frayba. farma@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *