Μεξικό: κατάληψη στην περιοχή των Aguas Azules-συνέχεια ενημέρωσης

Αστυνομικές δυνάμεις, σε 12 καμιόνια, εκκένωσαν γύρω στις 9 μ.μ. την περιοχή που βρίσκεται το ταμείο που είχε ανακτηθεί το ίδιο πρωί από τους αγρότες του San Sebastián Bachajón, μέλη της Άλλης Καμπάνιας.

Είμαστε σε επαφή για πιθανές συλλήψεις. Ζητάμε από όλους και όλες να διαδώσετε την κατάσταση και να είσαστε σε ετοιμότητα για ό,τι συμβεί.

http://radiozapatista.org/

πάρχουν κάποιοι τραυματίες, η πλειοψηφία ελαφρά, με εξαίρεση έναν από αυτούς, για τον οποίο χρειάστηκε ιατρική φροντίδα εξαιτίας της επίθεσης.

 

Ανακοίνωση RvsR ChiapasELCOR για την καταστολή που δέχτηκαν οι αγρότες του San Sebastián Bachajón

San Cristóbal de Las Casas,  19 Ιουνίου 2012

        Σήμερα το πρωί οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της Άλλης Καμπάνιας του εχίδο (ΣτΜ: κοινοτική γη ) του San Sebastián Bachajón (SSB), κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους στο έδαφος σαν αυτόχθονες κάτοικοι, κατέλαβαν εκ νέου το ταμείο στους καταρράκτες του Agua Azul, και μαζί μ’ αυτή τη δράση πραγματοποιείται και ένας αποκλεισμός του αυτοκινητόδρομου. Προηγούμενα είχε αφαιρεθεί με βίαιο τρόπο, σε δύο περιπτώσεις, το συγκεκριμένο ταμείο από τις συντρόφισσες και τους συντρόφους του SSB, από αστυνομικές δυνάμεις και αγρότες κυβερνητικούς. Η κατάληψη του ταμείου και ο αποκλεισμός του αυτοκινητόδρομου γίνονται στο πλαίσιο τοπικών και διεθνών δράσεων για την απελευθέρωση του Alberto Patishtán και των πολιτικών κρατούμενων, που έχουν προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες διευκρινίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι η δράση γίνεται για να απαιτηθεί η Ελευθερία για τους κρατούμενους υποστηρικτές της Άλλης Καμπάνιας του San Sebastián Bachajón, Antonio Estrada Estrada, Miguel Vázquez Deara y Miguel Demeza, όπως επίσης και των πολιτικών κρατουμένων Alberto Patishtán Gómez υποστηρικτής της LOC και του Francisco Santíz López, βάση στήριξης του EZLN. Μαζί με τη διεκδίκηση της ελευθερίας γι’ αυτούς τους συντρόφους, οι υποστηρικτές του SSB διατηρούν σταθερή τη θέση τους για το δικαίωμα που έχουν για στρατηγική χρήση του ταμείου για να αντιπαλέψουν την αρπαγή των εδαφών τους που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας οικονομικών συμφερόντων που προέρχονται από τον επιχειρηματικό και τουριστικό τομέα με την πλήρη συνενοχή και συμμετοχή της Πολιτειακής και Ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια γνωστοποιούμε όσα έχουν προηγηθεί:

Οι υποστηρικτές της Άλλης Καμπάνιας του Εχίδο San Sebastián Bachajón, αγωνίζονται για το νόμιμο δικαίωμά τους στο έδαφος από το 2008 και ανοίγοντας μέτωπο στην στρατηγική της πολιτειακής κυβέρνησης που επιδιώκει να τους αρπάξει την περιοχή που βρίσκονται οι Καταρράκτες του Agua Azul, για να τους σφετεριστεί με στόχο οικονομικά οφέλη από τον τουρισμό. Αυτή η στρατηγική μεταφράστηκε σε διάφορες προσπάθειες να τους εκδιώξουν από το ταμείο του Agua Azul όταν αυτό βρίσκονταν στα χέρια των υποστηρικτών της Άλλης Καμπάνιας. Οι αγρότες του SSB έχουν υποφέρει από διάφορες κατασταλτικές ενέργειες όπως αυθαίρετες συλλήψεις ή άλλες μορφές παρενοχλήσεων. Αυτές οι επιθέσεις γίνονται από την πολιτειακή κυβέρνηση η οποία παράλληλα κάνει μία καμπάνια προσεταιρισμού αγροτών που ανήκουν σε κόμματα μέσω κοινωνικών προγραμμάτων της κυβέρνησης και της στρατιωτικής και αστυνομικής κατοχής της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής εκ μέρους της πολιτειακής κυβέρνησης του Juan Sabines Guerrero, συνέβησαν τα γεγονότα της 2 Φλεβάρη 2011, όπου έλαβε χώρα μία αντιπαράθεση που προκλήθηκε από κομματικούς του SSB, και έληξε με την αυθαίρετη και βίαιη σύλληψη 117 ατόμων υποστηρικτών της Άλλης Καμπάνιας. Στις 5 Φλεβάρη αφέθηκαν ελεύθερα 107 άτομα, αργότερα στις αρχές του Μάρτη 2011 αφέθηκαν άλλοι 5 αγρότες. Οι 5 εναπομείναντες φυλακισμένοι κρατήθηκαν μέχρι τις 23 Ιουλίου 2011, 6 μήνες σχεδόν μετά τη σύλληψή τους, και μέσω μιας δυνατής καμπάνιας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για την απελευθέρωσή τους.

Αυτά τα γεγονότα, όπως το ανέφερε το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Fray Bartolomé de Las Casas στην αναφορά του «Η κυβέρνηση δημιουργεί και διευθύνει συγκρούσεις για τον εδαφικό έλεγχο στην Τσιάπας», σχεδιάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία της Πολιτειακής Κυβέρνησης της Τσιάπας με ευθύνη του Noe Castañon. Αυτή η στάση της κυβέρνησης από το Μάρτιο του 2010, μέσω συγκεντρώσεων και χειραγωγήσεων δημιούργησε τις συνθήκες για να υπάρξει η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ιθαγενείς του ίδιου εχίδο. Όλα αυτά για να υπάρξει το ιδανικό πρόσχημα για την εφαρμογή μιας αστυνομικής επιχείρησης και μ’ αυτό τον τρόπο να μπορέσουν να πάρουν τον έλεγχο του ταμείου, που σημαίνει να έχουν τον έλεγχο της περιοχής του Agua Azul και όλα τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τον τουριστικό τομέα. Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου η πολιτειακή κυβέρνηση άνοιξε το «Τραπέζι Διαλόγου και Συνεννόησης του Οικοτουριστικού Κέντρου Agua Azul» στις 6 του Φλεβάρη, για να διεξαχθεί ένας διάλογος ανάμεσα στους ίδιους φιλοκυβερνητικούς του San Sebatián Bachajón και της κυβέρνησης, με στόχο να μιλήσουν για τη διαχείριση του ταμείου. Μετά απ’ αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε τη διαχείριση του ταμείου εισπράξεων στο Agua Azul. Αυτό αποτελεί μία πραγματική αρπαγή εδάφους του SSB όπως και μια παραβίαση των δικαιωμάτων των ιθαγενών λαών, κατοχυρωμένων σε διεθνή όργανα, υπογεγραμμένων και επικυρωμένων από το Μεξικάνικο Κράτος.

Αυτή η στρατηγική δεν είναι κάτι το καινούριο αλλά αποτελεί μια μορφή αντιεξέγερσης όπως εφαρμόζεται από την Πολιτεία της Τσιάπας από το 1994, η οποία προσπαθεί να έχει τον εδαφικό έλεγχο και να εξουδετερώσει τις διαδικασίες αγώνα για την αυτονομία των ιθαγενικών λαών.

Επανακτώντας το ταμείο εισπράξεων του Agua Azul, οι αγρότες του San Sebastián Bachajón, υποστηρικτές της Άλλης Καμπάνιας αγωνίζονται σαν ιθαγενικός λαός tseltal για να γίνει σεβαστό το δικαίωμά τους στην αυτονομία και στον αυτοπροσδιορισμό, το οποίο έχει αναγνωριστεί από τη Σύμβαση 169 της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (OIT) και από τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ιθαγενικών Λαών (άρθρο 4).

Η διαχείριση του ταμείου αντιστοιχεί στο δικαίωμα του λαού του SSB να χρησιμοποιεί, να απολαμβάνει και να διαχειρίζεται τους φυσικούς του πόρους δεδομένου ότι αυτοί είναι τα στοιχεία του δικαιώματος στο έδαφος που αναφέρονται στη Σύμβαση 169 OIT (άρθρο 14.1 και άρθρο 15.1) και στη Διακήρυξη των Ενωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ιθαγενικών Λαών (άρθρο 26).

Η κυβέρνηση της Τσιάπας που προσποιείται ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να καταστέλλει ένα νόμιμο κίνημα αγώνα που κινείται στο πλαίσιο υπεράσπισης των δικαιωμάτων που αναφέρθηκαν πριν.

Αυτοί που συγκροτούμε το Δίκτυο ενάντια στην Καταστολή και για την Αλληλεγγύη στην Τσιάπας, απαιτούμε το σεβασμό στο δικαίωμα στην αυτονομία και στο έδαφος των συντρόφων υποστηρικτών της Άλλης Καμπάνιας του San Sebastián Bachajón και επίσης απαιτούμε απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Καθιστούμε υπεύθυνες την πολιτειακή και ομοσπονδιακή κυβέρνηση για κάθε πράξη καταστολής. Επίσης κάνουμε ένα επείγον κάλεσμα σε συλλογικότητες, οργανώσεις και πρόσωπα που βαδίζουν κάτω και στ’ αριστερά να παρακολουθούν την κατάσταση και να είναι αλληλέγγυοι με τους συντρόφους μας στον αγώνα.

Δίκτυο ενάντια στην Καταστολή και για την Αλληλεγγύη Τσιάπας RvsR Chiapas

ELCOR (Χώρος Αγώνα Ενάντια στη Λήθη και την Καταστολή)

http://radiozapatista.org/?p=6379

 

(ΣτΜ: Η πολιτειακή κυβέρνηση στην Τσιάπας είναι της κεντροαριστεράς)

πηγή: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1408382

Δημοσιεύθηκε από

farmazapatista

Η Farma είναι μια ομάδα έμπρακτης πολιτικής αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και ασχολείται με τη ριζοσπαστική οικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2006 στην Αθήνα και έχει ως βασικό στόχο την εγκατάσταση μικρής μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κοινότητα των Ζαπατίστας, καθώς και την μετάδοση της απαραίτητης τεχνογνωσίας σε αυτούς-ες. Η εύρεση των απαραίτητων χρημάτων για το έργο γίνεται μέσα από εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως συναυλίες, πάρτι, παζάρια, συζητήσεις και όχι με χορηγίες απο κρατικούς και καπιταλιστικούς οργανισμούς. Η συλλογικότητα έχει οργανώσει συζητήσεις ενημέρωσης και έχει συμμετάσχει σε δράσεις αλληλεγγύης στους εξεγερμένους Ζαπατίστας και σε άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια στο Μεξικό. Όσον αφορά την ριζοσπαστική οικολογία έχει οργανώσει εκδηλώσεις και συμμετείχε σε δράση ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και έχει μεταφράσει το βιβλίο Τεχνο-Εμμονές (Tech-Fixes). Στο πλάισιο του χτισίματος της αυτονομίας ΕΔΩ, έχει οργανώσει στο παρελθόν εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων (Do It Yourself) ανεμογεννητριών σε αυτοοργανωμένους χώρους, έχει εγκαταστήσει μία ανεμογεννήτρια στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου στο Χαλάνδρι και μία στην κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων εντός της Πολυτεχνειούπολης, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί, και συμμετείχε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου τα οποία λειτουργούν κανονικά. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αποστολής παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτική αλληλεγγύη στους εξεγερμένους Ζαπατίστας με την οργάνωση Frayba. farma@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *