Μεξικό: κατάληψη στην περιοχή των Aguas Azules

Μεξικό, Βachajón: αγρότες (Σ.τ.Μ. ejidatarios, σε κοινοτική γη και όχι με ατομικούς τίτλους ιδιοκτησίας) καταλαμβάνουν το ταμείο στην περιοχή Agua Azul (Σ.τ.Μ. τουριστική περιοχή με καταρράκτες)

Σήμερα το πρωί, 19 Ιουνίου 2012, οι αγρότες στο San Sebastian Bachajón, μέλη της Άλλης Καμπάνιας, ανακατέλαβαν το ταμείο στους καταρράκτες του Agua Azul, απαιτώντας την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων Alberto Patisthán y Francisco Sántiz López και των τριών φυλακισμένων του Bachajón, Antonio Estrada Estrada, Miguel Vásquez Deara y Miguel Demeza Jiménez, διεκδικώντας ταυτόχρονα την υπεράσπιση της γης και του εδάφους από τα ομοσπονδιακά και πολιτειακά προγράμματα τουριστικής «ανάπτυξης» για την περιοχή.

Συνέντευξη με έναν από τους αγρότες του San Sebastián Bachajón, μέλη της Άλλης Καμπάνιας:

http://radiozapatista.org/Audios/SSB_entrevista19junio.mp3

Ανακοίνωση των αγροτών του San Sebastián Bachajón, μελών της Άλλης Καμπάνιας:

http://radiozapatista.org/Audios/SSB_comunicado19junio.mp3

 

San Sebastián Bachajón: νέα ανακοίνωση για την κατάληψη του ταμείου στο Agua Azul

Οι αγρότες του San Sebastián Bachajón ανακατέλαβαν το ταμείο στους καταρράκτες του Agua Azul περίπου στις 7 το πρωί. Η κατάληψη ήταν ειρηνική και μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί πράξεις καταστολής ή συγκρούσεις κανενός τύπου. Για κάποια ώρα πετούσαν ελικόπτερα και ένα προσγειώθηκε στο Agua Azul και ενώθηκε με μια ομάδα αντιτιθέμενων οπαδών του PRI. Περίπου στις 14.00 το ελικόπτερο έφυγε. Λίγο μετά ο διοικητής της αστυνομίας και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, José Manuel Morales, πέρασαν από την περιοχή, προφανώς για να διαπιστώσουν πόσος κόσμος υπήρχε.

Σ’ αυτό το ηχητικό ακούμε τη φωνή ενός από τους αγρότες στο κατειλημμένο ταμείο στο Agua Azul, ο οποίος κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης μέχρι τώρα:

http://radiozapatista.org/Audios/bachajon19julio_14h30.mp3

 

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής από το RADIO ZAPATISTA

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Σας πληροφορούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12 καμιόνια της τοπικής αστυνομίας κοντά στο Agua Azul. Το κονβόι έχει σταματήσει επειδή υπάρχει ένα τροχαίο με δύο νεκρούς. Οι αγρότες πιστεύουν ότι μόλις ανοίξει ο δρόμος το κονβόι θα συνεχίσει το δρόμο του για την περιοχή που βρίσκεται το ταμείο. Ανησυχούν για βίαιη εκκένωση.

Ζητάμε σε όλους και σε όλες να διαδώσετε το πώς έχει η κατάσταση και να είσαστε σε ετοιμότητα για ό,τι συμβεί.

Colectivo Radio Zapatista
www.radiozapatista.org

 

http://www.kaosenlared.net/america-latina/item/22171-m%C3%A9xico-bachaj%C3%B3n-ejidatarios-toman-caseta-de-cobro-se-aproximan-12-camiones-de-polic%C3%ADa-sectorial-se-teme-violento-desalojo.html

 

πηγή: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1408382

Δημοσιεύθηκε από

farmazapatista

Η Farma είναι μια ομάδα έμπρακτης πολιτικής αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και ασχολείται με τη ριζοσπαστική οικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2006 στην Αθήνα και έχει ως βασικό στόχο την εγκατάσταση μικρής μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κοινότητα των Ζαπατίστας, καθώς και την μετάδοση της απαραίτητης τεχνογνωσίας σε αυτούς-ες. Η εύρεση των απαραίτητων χρημάτων για το έργο γίνεται μέσα από εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως συναυλίες, πάρτι, παζάρια, συζητήσεις και όχι με χορηγίες απο κρατικούς και καπιταλιστικούς οργανισμούς. Η συλλογικότητα έχει οργανώσει συζητήσεις ενημέρωσης και έχει συμμετάσχει σε δράσεις αλληλεγγύης στους εξεγερμένους Ζαπατίστας και σε άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια στο Μεξικό. Όσον αφορά την ριζοσπαστική οικολογία έχει οργανώσει εκδηλώσεις και συμμετείχε σε δράση ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και έχει μεταφράσει το βιβλίο Τεχνο-Εμμονές (Tech-Fixes). Στο πλάισιο του χτισίματος της αυτονομίας ΕΔΩ, έχει οργανώσει στο παρελθόν εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων (Do It Yourself) ανεμογεννητριών σε αυτοοργανωμένους χώρους, έχει εγκαταστήσει μία ανεμογεννήτρια στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου στο Χαλάνδρι και μία στην κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων εντός της Πολυτεχνειούπολης, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί, και συμμετείχε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου τα οποία λειτουργούν κανονικά. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αποστολής παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτική αλληλεγγύη στους εξεγερμένους Ζαπατίστας με την οργάνωση Frayba. farma@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *