Επιθέσεις και απειλές από τα πολιτικά κόμματα ενάντια στους Ζαπατίστας του ΣΑΝ Μάρκος Αβιλές, καταγγέλλει η ‘Ένωση της Καλής Κυβέρνησης του Όβεντικ (JBG de Oventic)

Επιθέσεις και απειλές από τα πολιτικά κόμματα ενάντια στους Ζαπατίστας του ΣΑΝ Μάρκος Αβιλές, καταγγέλλει η ‘Ένωση της Καλής Κυβέρνησης του Όβεντικ (JBG de Oventic)

 

ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ SNAIL TZOBOMBAIL YU’UN LEKIL J’AMTELETIK TA O’LOL YO’ON ZAPATISTA TA STUK’IL SAT YELOB SJUNUL BALUMIL (* αυτά πρέπει να είναι στις εθνικές γλώσσες των Ινδιάνων)

 

                                                                                                     01 Ιουλίου του 2011

 

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ (SEXTA INTERNACIONAL) ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΕΣ

 

Η ΕΝΩΣΗ ΤΑ ΚΑΛΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΟΒΕΝΤΙΚ  ΚΑΡΑΚΟΛ ΙΙ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΤΣΙΑΠΑΣ,

ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΕΜΦΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΣΤΑΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΑΝ ΜΑΡΚΟΣ ΑΒΙΛΕΣ, ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΣΙΤΑΛΑ.

 

Εμείς, η  Ένωση της Καλής Κυβέρνησης των Ψηλών Βουνών της Τσιάπας, καταγγέλλουμε τα γεγονότα που συνέβησαν σε αυτή την κοινότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτά τα προβλήματα, γιατί υπάρχουν από το 2010. Οι σύντροφοι/-ισσες μας, στις βάσεις υποστήριξης των Ζαπατίστας της κοινότητας San Marcos Aviles  ζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που προκαλείται από άτομα- μέλη των διαφόρων πολιτικών κομμάτων και από τις αρχές αυτής της κοινότητας. Αναφέρουμε στη συνέχεια τα γεγονότα που συνέβησαν.

 

Οι σύντροφοι και συντρόφισσές μας από την αναφερόμενη κοινότητα, έχουν υποστεί, από το 2010, απειλές κατά της ζωής τους, παρενοχλήσεις, διωγμούς και απώλεια της καλλιεργήσιμης γης στην ίδια τους την κοινότητα, μόνο και μόνο επειδή άρχισαν να υλοποιούν την αυτόνομη εκπαίδευση του λαού. Το έτος 2010 συνέλαβαν έναν από τους συντρόφους μας και του άσκησαν πιέσεις να υπογράψει ένα έγγραφο με το οποίο θα δήλωνε ότι αποχωρεί από την οργάνωση, όμως ο σύντροφός μας αρνήθηκε να υπογράψει. Ύστερα από πολλές πιέσεις για να το κάνει, αφέθηκε ελεύθερος, αλλά δέχτηκε πολλές απειλές και βωμολοχίες, κι επίσης του μήνυσαν ότι σκοπεύουν να ξαναπάρουν τη γη τους .

 

Στις 24 και 25 Αυγούστου του 2010 οι αρχές και άτομα προσκείμενα σε διαφόρα πολιτικά κόμματα, αφαίρεσαν τη γη που είχαν αγοράσει οι σύντροφοί μας στις βάσεις υποστήριξης πριν πάνω από 10 χρόνια και τους έδιωξαν. Η συνολική έκταση που πήραν οι άνθρωποι του κυβερνώντος κόμματος περιλαμβάνει συνολικά 29 ¼ εκτάρια, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία μέσα στο ίδιο το Ejido, όπου κάθε οικογένεια των συντρόφων εργάστηκε χρόνια, ούτως ώστε να υπάρχουν τότε εκεί μέσα, στις περιοχές που τους αφαιρέθηκαν: 5,850 καφεόδεντρα, 10 εκτάρια καλαμποκιού, με καλλιέργειες φασολιών, 7 βοοειδή, 6 άλογα, 3 κατοικίες, τα οποία ανήκουν στους συντρόφους μας σ΄αυτή τη βάση υποστήριξης.

 

Στις 9 Σεπτέμβρη του 2010 οι Ζαπατίστας σύντροφοι και συντρόφισσές μας από τις βάσεις υποστήριξης  εκτοπίστηκαν από τις κοινότητές τους από ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών κομμάτων, μετά από 33 ημέρες εκτόπισης και προσφυγιάς στο βουνό, οι σύντροφοι και συντρόφισσές μας επέστρεψαν και πάλι στις κοινότητές τους, στις 12 Οκτωβρίου. Αν και τα σπίτια και το έχειν τους είχαν λεηλατηθεί και οι καλλιέργειές τους καταστραφεί, οι σύντροφοί μας ξεκίνησαν και πάλι από την αρχή. Όλα αυτά τα γεγονότα που συνέβησαν αυτό το έτος ήταν εν γνώσει  του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του San Cristobal de las Casas (Frayba).

 

Αλλά το πρόβλημα δεν έχει τελειώσει. Όταν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας επέστρεψαν στις κοινότητές τους, εξακολούθησαν να υφίστανται τις ίδιες απειλές και παρενοχλήσεις από τους ανθρώπους διαφόρων πολιτικών κομμάτων. Θα αναφέρουμε στη συνέχεια όλες τις πράξεις βίας και τις προβοκάτσιες που διέπραξαν.

 

Στις 02 Ιανουαρίου του 2011, οι επίσημες αρχές της κοινότητας του  San Marcos έκαναν μια συνέλευση με θέμα συζήτησης τον φόρο της  ηλεκτρικής ενέργειας και ασκούσαν πίεση στους συντρόφους μας, στη Ζαπατίστικη βάση υποστήριξης, να καταβάλουν τον φόρο για την ηλεκτρική ενέργεια και τους απείλησαν με βρισιές ότι αν δεν πληρώσουν το φόρο, θα εκτοπιστούν και πάλι.

 

Στις 8 Φλεβάρη του 2011 οι αρχές των διαφόρων κομμάτων της κοινότητας του Σαν Μάρκος, άρχισαν να οργανώνονται και πάλι για να προκαλέσουν τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας στη Ζαπατίστικη βάση υποστήριξης της παραπάνω κοινότητας. Άρχισαν να απαιτούν  φόρο ακίνητης περιουσίας περιουσίας  $ 20.00 (*20 πέσος;) ανά εκτάριο και ανά έτος, αλλά οι σύντροφοί μας  δεν το δέχτηκαν.

 

 

Στις 13 Φεβρουαρίου, ένα πρώην μέλος της δημοτικής αστυνομίας της Chilon, ονόματι Ερνέστο Λόπες Νούνιες, δήλωσε ότι η γη που έχουν αγοράσει οι σύντροφοί μας της βάσης υποστήριξης ανήκει τώρα πια σ ‘αυτόν και όχι στην Ένωση της Καλής Κυβέρνησης ((JBG)  και έλεγε ότι η ύπαρξη της Ένωσης της Καλής Κυβέρνησης είναι ένα ψέμα. Από εκείνη την ημέρα οι άνθρωποι των άλλων κομμάτων άρχισαν να νοικιάζουν $ 100,00 (100 πέσος;) κάθε καλλιεργήσιμο χωράφι (tarea), έδαφος που είχαν αγοράσει οι σύντροφοί μας μαζί με ανθρώπους από άλλα ejidos (Tzajala’ y Progreso). Kι όχι μόνο αυτό, αλλά επίσης άρχισαν να νοικιάζουν και κοινόχρηστα εδάφη που ανήκουν νόμιμα στο Ejido και είναι 8 στρέμματα.

 

Στις 17 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους οι επίσημες αρχές του Ejido έπρεπε, κατά την είσπραξη της φορολογίας, να πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας στο κρατίδιο της Chilon (στο οποίο ανήκει το San Marcos Aviles) . Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές του κρατιδίου της Chilon ζήτησαν από τις βάσεις υποστήριξης των Ζαπατίστας να υπογράψουν ένα κείμενο το οποίο έγραφε ότι δεν θα καταβάλλουν το φόρο και ότι, επειδή αυτό δεν το θεωρούσαν σωστό οι φορολογικές αρχές, θα συγκέντρωναν οι ίδιες χρήματα  για να πληρώσουν το φόρο. Αυτό το έκαναν με στόχο να περάσουν όλα τα εδάφη των βάσεων υποστήριξής μας στην ιδιοκτησία τους.

Στις 25 Φλεβάρη του 2011, οι σύντροφοί μας πήγαν να δουλέψουν στις φυτείες τους του καφέ. Εκεί ήρθε ένας κατάσκοπος που παρουσιάστηκε σαν ένας από τους δικούς μας. Την ίδια μέρα, το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν 30 άτομα για να διαβουλευτούν και την επόμενη μέρα ήρθαν να δουλέψουν στη φυτεία του καφέ των συντρόφων μας των βάσεων υποστήριξης. Όλοι ήταν οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα και απειλούσαν και κορόϊδευαν την Ένωση της Καλής Κυβέρνησης και τις βάσεις υποστήριξης των συντρόφων μας. Έβαλαν επίσης πωλητήριο στα χωράφια του καφέ, 14,000 πέσος ανά εκτάριο για να πάρουν χρήματα και να αγοράσουν περισσότερα όπλα.

 

Στις 6 Απριλίου 2011 εγκαταστάθηκε, στο Ejido San Marcos ένα σώμα παρατηρητών για την ειρήνη. Οι παρατηρητές δέχτηκαν απειλές. Στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, οι εισβολείς από διάφορα κόμματα πήραν στη δούλεψή τους τα χωράφια των συντροφικών μας βάσεων υποστήριξης και έκαναν τις ακόλουθες ενέργειες: ξερίζωσαν και έριξαν κάτω καλαμποκιές, καλαμιές, μπανανιές, καφεόδεντρα, θάμνους που χρησίμευαν για την προετοιμασία καλλιέργειας της γης.

 

Επίσης, είμαστε επίσημα πληροφορημένοι, ως Ενώσεις της Καλής Κυβέρνησης, από τους παρατηρητές/τριες που είχαν εγκατασταθεί σ΄αυτή την κοινότητα ότι υπήρξε εκεί παρουσία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Την πρώτη φορά έφτασε ένα φορτηγό, άλλες φορές δύο φορτηγά και άλλες τρία φορτηγά. Αυτό έγινε με το πρόσχημα της παρακολούθησης των δύο ομάδων δηλαδή των Ζαπατίστας στις βάσεις υποστήριξης και των μελών των διαφόρων κομμάτων.

 

Η πρώτη ομάδα των παρατηρητών αναφέρουν επίσης ότι υπήρξαν απειλές κατά της ζωής τους και απειλές εκδίωξης των Ζαπατίστας στις βάσεις υποστήριξης.
Στις 20 Απριλίου του 2011, οι παρατηρητές /τριες  ανέφεραν πως συνεχίζονταν οι απειλές και καταλήψεις των Ζαπατίστικων εδαφών και ότι ακούγονταν τις νύχτες κραυγές και πυροβολισμοί. Οι 30 εισβολείς από τα διαφορετικά πολιτικά κόμματα συγκεντρώθηκαν σε διαφορετικά σπίτια όπου σχεδίαζαν το πως δεν θα υποχωρήσουν ενάντια στη διεθνή αλληλεγγύη μη φοβούμενοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να απαλλαγούν από τους παρατηρητές. Οι παρατηρητές αναφέρουν επίσης ότι όλες οι εργασίες που είχαν κάνει οι δικές μας Ζαπατίστικες  βάσεις υποστήριξης καταστράφηκαν από τους εισβολείς.

 

Στις 24 Απρίλη του τρέχοντος έτους, επτά από τις βάσεις υποστήριξής μας πήγαν να μαζέψουν ξύλα και στο δάσος συναντήθηκαν με έναν από τους εισβολείς ονόματι Αμπραχάμ Καντέ Λοπέζ, μέλος του κόμματος PRI . Αυτός είπε ότι, αν  οι σύντροφοί μας από τις βάσεις υποστήριξης μαζέψουν ξύλα από τα εδάφη του, θα τους σκοτώσει. Και πέταξε μια πέτρα σημαδεύοντας το κεφάλι ενός συντρόφου μας αλλά  δεν μπόρεσε να τον πετύχει.

 

Την ίδια μέρα ένας σύντροφος από τη βάση υποστήριξης πήγε να μαζέψει καλαμπόκι από το χωράφι του και απειλήθηκε από τον παραπάνω εισβολέα  ο οποίος του είπε ότι θα τον σκοτώσει, αν θελήσει να μαζέψει καλαμπόκι απ΄αυτό το χωράφι.

Στις 25 του Απρίλη του 2011 ο εισβολέας και μέλος του PRI, Manuel Diaz Ruiz, κατέλαβε ένα χωράφι που αποτελείται από 5 μέρη (tareas) και ανήκει σε μία από τις βάσεις υποστήριξής μας. Επίσης, μας πληροφόρησαν ότι οι εισβολείς ήταν οπλισμένοι με 27 ή 30 όπλα που είχαν σφαίρες διαφορετικού διαμετρήματος,

 

Τα πρόσωπα που είχαν όπλα είναι τα ακόλουθα:

(*το αφήνω αμετάφραστο. Όσοι ασχολούνται με όπλα το καταλαβαίνουν)

 

Lorenzo Ruiz Gómez cuenta con arma de fuego de calibre 30-30 mas una pistola calibre 38. José Cruz Hernández cuenta con arma de fuego de calibre 30-30. Manuel Diaz Ruiz cuenta con arma de fuego de calibre 22 de 10 tiros. Santiago Cruz Diaz cuenta una escopeta de calibre 12. Víctor Diaz Sánchez cuenta con arma de fuego de calibre 22 de 16 tiros. Vicente Ruiz López cuenta con arma de fuego de calibre 22 de 16 tiros. Ernesto López Núñez cuenta con arma de fuego de calibre 22 de 16 tiros. Víctor Núñez Martínez cuenta con una pistola escuadra de calibre 38. Tomas Hernández Aguilar cuenta con un arma de fuego de calibre 22 de 16 tiros. Ernesto Méndez Gutiérrez cuenta con una pistola escuadra de calibre 38. Rubén Martínez Vázquez cuenta con una pistola escuadra de calibre 38. Abraham Kante López cuenta con arma de fuego de calibre 22 de 2 tiros. Juan Pérez Cruz cuenta con un arma de fuego de calibre 22 de 2 tiros. Vicente Ruiz Méndez cuenta con arma de fuego de calibre 22. Rogelio Ruiz Gómez cuenta con arma de fuego de calibre 22 de 16 tiros. Manuel Vázquez Gómez cuenta con una pistola escuadra de calibre 22. José Cruz Diaz cuenta con arma de fuego de calibre 22 de 2 tiros. Ezequiel Cruz Diaz cuenta con arma de fuego de calibre 22 de 2 tiros. Pedro Kante Cruz cuenta con arma de fuego de calibre 22 de un tiro. Andres Cruz Núñez cuenta con una pistola escuadra de calibre 38. Manuel Ruiz Gómez cuenta con una pistola de calibre 22. Nicolás Kante cruz cuenta con arma de fuego de calibre 22 de 2 tiros.

 

Αυτοί είναι οι εισβολείς που ήταν οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα, σφαιρών διαφορετικού διαμετρήματος, εκτός από εκείνους που είναι άγνωστο το τι διαμετρήματος όπλα είχαν.

 

Μια άλλη ομάδα παρατηρητών ανέφεραν ότι στις 21 Μαίου του 2011 κάποιες γυναίκες, μέλη των κομμάτων, κατηγόρησαν τους παρατηρητές για κλεψιά, όταν κάποιοι υπάλληλοι, που ήρθαν για να μοιράσουν ψίχουλα της Κακής Διακυβέρνησης στη Yokjá, δέχτηκαν επίθεση από μασκοφόρους. Τώρα οι επίσημες αρχές κατηγορούν γι΄αυτό τους παρατηρητές.

 

Επίσης, αναφέρουν ότι στις 22 Μαΐου οι αρχηγοί της ομάδας των εισβολέων, José Cruz Hernández, Ernesto Méndez Gutiérrez, José Guadalupe Kante Gómez, Domingo Ruiz Pérez, Alejandro Núñez Ruiz y Genaro Vázquez Gómez,  συγκεντρώθηκαν σε ένα μικρό μαγαζί, στην άκρη του δρόμου, οπλισμένοι όλοι με πυροβόλα και ένας απ΄αυτόύς, ένας πρώην αστυνομικός από το δήμο της Chilon,ο Ernesto López Núñez, ήταν αυτός που είχε φέρει όπλα από τη Chilon.

 

Στις 2 Ιουνίου του τρέχοντος έτους πήγαν οι βάσεις υποστήριξης του San Marcos στην Ένωση της Καλής Κυβέρνησης για να αναφέρουν τα ακόλουθα γεγονότα: εκείνη την ημέρα, 2 του Ιούνη, τρεις αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, οι Lorenzo Ruiz Gómez, Carlos Ruiz Gómez y Ernesto López Núñez, πήγαν στο σπίτι του συντρόφου μας,  Lorenzo Mendoza Velasco, στις 8 περίπου το βράδι .Όταν άρχισε να φωνάζει η γυναίκα του Λορέντζο που τους κατάλαβε, έφυγαν οι τρεις εισβολείς τρέχοντας. Ο σκοπός των τριών εισβολέων ήταν να βιάσουν τη συντρόφισσα και να πιάσουν τους παρατηρητές.

 

Στις 3 Ιουνίου, άτομα από διαφορετικά πολιτικά κόμματα ήρθαν για να κάψουν τη γη ενός συντρόφου από τη βάση υποστήριξης, του Sebastian Ruiz López. Το σχέδιο αυτών των εισβολέων ήταν να βγουν  οι βάσεις υποστήριξης για να σβήσουν τη φωτιά και τότε να αρχίσει η μάχη με τους εισβολείς.

 

Επίσης, την ίδια αυτή μέρα, στις 3 Ιουνίου, ένας σύντροφος από τη βάση υποστήριξης έπεσε πάνω σε 20 εισβολείς υπό την ηγεσία του Lorenzo Ruiz Gómez. Του έφραζαν το δρόμο και ήταν οπλισμένοι κι ο σύντροφός μας έπρεπε να γυρίσει πίσω γιατί δεν τον άφηναν να περάσει.

 

Στις 5 Ιουνίου οι αρχηγοί από τα διάφορα πολιτικά κόμματα στην κοινότητα του Σαν Μάρκος συγκάλεσαν μία συνέλευση κατά την οποία κατέληξαν σε μια συμφωνία καθοδηγούμενοι από τον αρχηγό της αστυνομίας του Ocosingo, τον Fernando Martinez. Αυτό έγινε με στόχο να καλέσουν Ομοσπονδιακές Στρατιωτικές Δυνάμεις για να δώσουν ένα τέλος στη συντροφικές μας βάσεις υποστήριξης. Γιατί οι αρχηγοί των εισβολέων έλεγαν ότι είχαν μεταχειριστεί κάθε δυνατό μέσο για να καταστρέψουν τις Ζαπατίστικες βάσεις υποστήριξης αλλά δεν είχαν μπορέσει να τις εξολοθρεύσουν.

 

 

Την ίδια εκείνη ημέρα οι αρχηγοί των εισβολέων πήγαν στο δήμο της Citalá και στο  San Juaquin, στο δήμο της Citalá, να βρουν ορισμένα άτομα που είναι δολοφόνοι για να δολοφονήσουν τους συντρόφους μας στις βάσεις υποστήριξης.

 

Στις 13 Ιουνίου του 2011 ένα άλλο σώμα παρατηρητών ειρήνης ανέφερε ότι η κατάσταση στο Σαν Μάρκος παρέμενε η ίδια όπως και τις προηγούμενες μέρες, μέρα παρά μέρα αντιμετώπιζαν απειλές και παρενοχλήσεις. Εκείνη τη μέρα, από το δρόμο που πάει στην Tacuba, πέρασε ένα φορτηγό με στρατιώτες που κλήθηκαν από τα πολιτικά κόμματα να περιπολούν τρεις φορές τη βδομάδα.

 

Στις 18 Ιουνίου αυτού του έτους, 7 από τις συντροφικές μας βάσεις υποστήριξης πήγαιναν για να δουλέψουν. Όταν πέρασαν από την Tacuba Nueva, είδαν δύο αρχηγούς των εισβολέων, τον Lorenzo Gómez Ruiz, από την κοινότητα του Σαν Μάρκος, και τον Vicente Ruiz Perez, από την κοινότητα Tacuba Nueva. Οι σύντροφοί μας κυνηγήθηκαν 700 μέτρα από τους εισβολείς.

 

Στις 25 Ιουνίου, 5 από τους εισβολείς, οι Lorenzo Ruiz Gómez y Ernesto López Núñez και άλλοι τρεις, άγνωστοι σε μας, ήρθαν να κατασκοπεύσουν το σπίτι ενός συντρόφου μας, του Juan Velasco Aguilar, στη μία τα ξημερώματα.

 

Στις 30 Ιουνίου αυτού του έτους παρουσιάστηκε στην κοινότητα Σαν Μάρκος Αβιλές μία αντιπροσωπεία από την κυβέρνηση του κράτους και μίλησε με το κομισαριάτο αυτής της κοινότητας αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο το τι είπανε ή τι πλάνα σχεδίασαν.

 

Τώρα, οι σύντροφοί μας έχουν απογυμνωθεί από 31 ¼ εκτάρια γης και 8500 καφεόδεντρα. Όλα αυτά έγιναν ιδιοκτησία των εισβολέων από τα διάφορα πολιτικά κόμματα. Επίσης, οι εισβολείς λένε ότι τα χωράφια που δούλεψαν οι συντροφικές μας βάσεις υποστήριξης δεν πρόκειται να αποφέρουν τίποτα σ΄αυτούς αλλά στους εισβολείς και ότι απλά περιμένουν τον καιρό της συγκομιδής.

 

Σε μια τέτοια κατάσταση επιθετικότητας, απειλών, απαλλοτρίωσης των εδαφών των συντρόφων μας από τότε που αυτοί εγκαταστάθηκαν εκ νέου στα σπίτια τους και στην κοινότητά τους, του Σαν Μάρκος, υπέφεραν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας πάμπολλες αδικίες και είχαν την υπομονή να μην απαντήσουν με τη βία.

 

Κι εμείς, η Ένωση της Καλής Κυβέρνησης των Ψηλών Βουνών της Τσιάπας, δεν απαντήσαμε, όπως και οι σύντροφοί μας,  χρησιμοποιώντας τη βία ενάντια σ΄αυτές τις επιθέσεις και απειλές ούτε με πράξεις ούτε με λόγια, γιατί οι Ζαπατίστας είμαστε άνθρωποι έλλογοι και με αρχές και δεν θέλουμε να πολεμήσουμε τους ίδιους τους ινδιάνους αδελφούς μας. Αλλά οι κακοί κυβερνήτες του κράτους και της χώρας μας προσπαθούν με κάθε κόστος να μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε συναμετάξυ μας σαν εχθροί και να αλληλοσκοτωνόμαστε.

 

Εμείς, ως Ένωση της Καλής Κυβέρνησης των Ψηλών Βουνών της Τσιάπας, καταγγείλαμε δημόσια τις προβοκάτσιες και επιθέσεις που υπέστησαν οι σύντροφοί μας από την κοινότητα Σαν Μάρκος Αβιλές  και απαιτήσαμε  να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους. Αλλά η κακή κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα για να λύσει ή να προλάβει τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να συμβούν σ΄αυτή την κοινότητα. Αυτό που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις, κρατική και δημοτική, είναι να υποστηρίξουν και να κάνουν πλάτες στους εισβολείς για να συνεχίσουν αυτοί τις προκλήσεις, τις απειλές και τις απαλλοτριώσεις ιδιοκτησίας των δικών μας Ζαπατίστικων βάσεων υποστήριξης. Και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι θα τελειώσει αυτή η επιθετική και αλαζονική στάση των κακών κυβερνήσεων και των ανθρώπων τους.

 

Εμείς, ως Ένωση της Καλής Κυβέρνησης, έχουμε χρέος και υποχρέωση να καταγγείλουμε ακόμη μια φορά στην κοινή γνώμη όλες τις επιθέσεις, τους διωγμούς και τις προβοκάτσιες των ατόμων που πρόσκεινται στα διάφορα πολιτικά κόμματα και των παραστρατιωτικών που υποστηρίζονται, καθοδηγούνται και πληρώνονται από τις κακές κυβερνήσεις, δημοτικές, κρατικές και ομοσπονδιακές που είναι οι επινοητές των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Θέλουμε να καταστήσουμε καθαρό στα 3 επίπεδα των επίσημων κυβερνήσεων και στους ανθρώπους τους που ελέγχονται και χειραγωγούνται απ΄αυτές ότι οι σύντροφοι και συντρόφισσές μας των βάσεων υποστήριξης της κοινότητας του Σαν Μάρκος Αβιλές δεν πρόκειται να αποχωρήσουν, θα μείνουν εκεί, θα αντισταθούν εκεί γιατί έχουν το δικαίωμα να μείνουν στην κοινότητά τους και να δουλέψουν τη γη που τους ανήκει. Και θα πάρουν πίσω, αργά ή γρήγορα, ό,τι τους ανήκει γιατί το έχουν δικαιωματικά.

 

Να μην σκεφτούν ότι θα σταματήσουν με προβοκάτσιες, απειλές, επιθέσεις και διωγμούς τον αγώνα των Ζαπατίστας λαών για την οικοδόμηση της αυτονομίας μας και για την εθνική απελευθέρωση, ό,τι κι αν κοστίσει αυτό, ό,τι κι αν συμβεί, θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, γιατί είναι δικαίωμά μας.

 

Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε οποιαδήποτε  απειλή ή επίθεση ενάντια στους συντρόφους μας, δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζουν να μας απειλούν  και να μας υποτάσσουν στις ορέξεις τους οι κακές κυβερνήσεις μέσω ανθρώπων που πρόσκεινται στα διάφορα πολιτικά κόμματα. Εμείς, η Ένωση της Καλής Κυβέρνησης, θα συνεχίσουμε να καταγγέλουμε όλες τις βίαιες πράξεις ενάντια στις Ζαπατίστικες βάσεις υποστήριξής μας. Και απαιτούμε να γίνουν σεβαστές και να επιστραφεί σ΄αυτές το έχειν τους που τους έχει αφαιρεθεί.

 

Αν και τώρα οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας από τις βάσεις υποστήριξης του Ejido του Σαν Μάρκος Αβιλές, στο δήμο της Chilon, ζουν αυτές τις στιγμές μια κατάσταση άκρως τεταμένη, με τον φόβο των επιθέσεων και απειλών εκ μέρους των μελών των κομμάτων και με τον φόβο της παρουσίας των αστυνομικών περιπολιών.

 

Γι΄αυτό ξεκαθαρίζουμε ότι, εάν συμβεί κάτι στους Ζαπατίστας συντρόφους και  συντρόφισσές μας των βάσεων υποστήριξης και στους διεθνείς παρατηρητές/τριες που έμειναν εκεί για να πιστοποιήσουν ό,τι συνέβη και ό,τι ενδέχεται να συμβεί στην κοινότητα Σαν Μάρκος Αβιλές, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνες γι΄αυτό οι 3 βαθμίδες της κυβέρνησης και θα πρέπει να απαντήσουν για τις επαίσχυντες πράξεις

τους.

 

Τέλος, ζητούμε από τους οπαδούς και την εθνική και διεθνή κοινωνία των πολιτών να έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε ό,τι ενδέχεται να συμβεί στους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας από το ejido του Σαν Μάρκος Αβιλές, στο δήμο της Chilon, στην Τσιάπας.

Αυτά έχουμε να πούμε για την ώρα και θα συνεχίσουμε να καταγγέλουμε ό,τι ενδέχεται να συμβεί ενάντια στις βάσεις υποστήριξής μας.

ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ , ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΤΣΙΑΠΑΣ

Samuel Velasco Sánchez Montesino López Gómez Lenin Méndez Velasco Abraham Hernández Pérez Gabriela Hernández Diaz Karina Pérez Hernández

 

http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2011/07/02/4823/

 

και στα αγγλικά

http://narcosphere.narconews.com/notebook/jessica-davies/2011/07/zapatista-community-san-marcos-aviles-suffers-eviction-aggression-an

 

πηγή: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1414917

 

 

Δημοσιεύθηκε από

farmazapatista

Η Farma είναι μια ομάδα έμπρακτης πολιτικής αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και ασχολείται με τη ριζοσπαστική οικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2006 στην Αθήνα και έχει ως βασικό στόχο την εγκατάσταση μικρής μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κοινότητα των Ζαπατίστας, καθώς και την μετάδοση της απαραίτητης τεχνογνωσίας σε αυτούς-ες. Η εύρεση των απαραίτητων χρημάτων για το έργο γίνεται μέσα από εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως συναυλίες, πάρτι, παζάρια, συζητήσεις και όχι με χορηγίες απο κρατικούς και καπιταλιστικούς οργανισμούς. Η συλλογικότητα έχει οργανώσει συζητήσεις ενημέρωσης και έχει συμμετάσχει σε δράσεις αλληλεγγύης στους εξεγερμένους Ζαπατίστας και σε άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια στο Μεξικό. Όσον αφορά την ριζοσπαστική οικολογία έχει οργανώσει εκδηλώσεις και συμμετείχε σε δράση ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και έχει μεταφράσει το βιβλίο Τεχνο-Εμμονές (Tech-Fixes). Στο πλάισιο του χτισίματος της αυτονομίας ΕΔΩ, έχει οργανώσει στο παρελθόν εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων (Do It Yourself) ανεμογεννητριών σε αυτοοργανωμένους χώρους, έχει εγκαταστήσει μία ανεμογεννήτρια στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου στο Χαλάνδρι και μία στην κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων εντός της Πολυτεχνειούπολης, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί, και συμμετείχε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου τα οποία λειτουργούν κανονικά. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αποστολής παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτική αλληλεγγύη στους εξεγερμένους Ζαπατίστας με την οργάνωση Frayba. farma@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *